Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill förnya lokaljournalistiken - genom att lyssna på läsarna

Thomas Sundgren gillar att Hälsingetidningarna lyssnar på läsarna. Det fick honom att söka jobbet som chefredaktör i Hälsingland.
– Det kändes perfekt för mig. Dessutom gillar jag norra Sverige, säger han.

Annons

Det är första veckan på jobbet för Thomas Sundgren, ny chefredaktör för tidningarna i Hälsingland. Någon nervositet inför den första arbetsdagen hann han inte med.

– Nej det har varit så mycket roligt att göra, och redaktionsledningen har jag ju träffat flera gånger under våren och sommaren, säger Thomas Sundgren.

Nu är det skarpt läge och känslan i den nya rollen som chefredaktör är enbart positiv.

– Det känns fantastiskt roligt, äntligen! Men jag har mycket att lära mig.

Thomas är född och uppvuxen i Stockholm och kommer veckopendla till Hudiksvall. Han har tidigare arbetat på Aftonbladet med olika positioner vid nyhetsdesken.

– Jag hade förmånen att arbeta på Aftonbladet när man tog det bästa från papperstidningen med sig, växte digitalt, först på webben och sedan mobilt. Jag lärde mig mycket.

De senaste tre åren har han varit med och byggt upp nyhetstjänsten Omni som finns på webben, men framför allt som en app på mobilen.

– Jag lärde mig att man kan göra så mycket väldigt mycket av ingenting, och vikten av att fråga läsarna vad de har för vanor, vad de vill ha.

Han slutade på Omni i fredags, men lite semester har han hunnit med. Eftersom Thomas hustru är från Höga kusten har de sommarhus i Ångermanland. Jobbet som chefredaktör sökte han eftersom han var lite trött på Stockholm, säger han och skrattar.

– Det avgörande var att jag inte tycker att man ska fokusera enbart på storstäderna. I Hälsingland är man snabb med förändringar och lyssnar på sina läsare, det kändes perfekt för mig.  

Hälsingetidningar gör redan ett riktigt bra jobb, tycker han, men det går att göra saker bättre. Hans vision om sajten helahälsingland.se, kommande nyhetsapp, och tidningarna Ljusdals-Posten, Söderhamns-Kuriren, Hudiksvalls tidning och Ljusnan är att förnya uppdraget och sättet att göra nära och lokal journalistik. Fokus framöver blir att styra om och förnya lokaljournalistiken i alla digitala kanaler.

– Men vi ska inte förlora papperstidningen för det. Vi har respekt för pappersläsarna och vi ska visa att vi tänker på dem och att vi levererar. Men pappret fasar just nu ut sig själv med hög fart och då måste vi snabbt och fokuserat växla över digitalt, annars kommer vi helt enkelt inte att finnas kvar som journalister. Det blir en balansgång mellan att förnya och fokusera på att gå digitalt och att fortsätta göra bra papperstidning, men vi kommer att klara det. Vi har mycket kompetenta medarbetare i Hälsingland som brinner för det lokala, och vill fortsätta leverera i framtiden.

Grunden till att förnya sig och fortsätta leverera lokalt, enligt Thomas, är att lyssna på läsarna.

– I Hälsingland har man redan stor vana av att prata med läsarna och fråga vad de vill ha i tidningen. Vi ska framöver gå ut och fråga läsarna ännu mer vad de vill ha. Vad de saknar i vår rapportering och vad de behöver. Det är intressant att ta del av, och det är läsarnas behov som är grunden, som styr oss.

Om ett år tror Thomas att Hälsingetidningar har tagit stora och viktiga steg i förnyelse och utveckling genom att prata med både sig själva och med läsarna.

– Vår rapportering är bra nu, men den kommer vara ännu bättre och nå många fler, framför allt digitalt. Vi kommer också att ha en egen känsla, stolthet och uppfattning när det gäller den plats vi själva, av egen kraft, ska ta i läsarnas vardag och i det nya medielandskapet. Vi har definitivt tagit stora steg framåt om ett år, och vi kommer att ha mycket roligt under tiden. Men det är ett hårt och fokuserat jobb vi har framför oss.

Mer läsning

Annons