Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill att Region Gävleborg ska bekämpa extremism

/
  • Mordet på syrisk man i Söderhamn påminner om rasismen som finns i länet, tycker Kenth Lövgren (FP).

Både Folkpartiet och Sverigedemokraterna vill att Region Gävleborg ska ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremister i länet.

Utvecklingen i moskén i Gävle och rasismen i Hälsingland oroar.

Annons

Folkpartiet vill att regionen ska ta initiativ till att samordna länets kommuner i en regional handlingsplan mot extremism. Genom en eller flera samordnare ska regionen och kommunerna tillsammans med skolor, socialtjänst och polisen kunna motverka vänsterextremistiska, rasistiska och militant islamistiska rörelser i länet.

– Strukturerna och kompetensen finns redan i mångt och mycket ute i länet, men regionen skulle kunna organisera en sådan samverkan, säger Kenth Lövgren (FP), ledamot i regionfullmäktige.

Han är bekymrad över utvecklingen i samhället. Kenth Lövgren uppmärksammar Gefle Dagblads granskning av den extrema tolkning av islam som nu förfäktas i moskén i Gävle.

– Det är smågrupper och enskilda individer, men de skapar mycket oror och rädsla och det är deras mål. Det har skrivits en del om moskén i Gävle och här måste vi jobba på att inkludera den muslimska församlingen i det här arbetet, säger han.

Att en 18-årig syriansk man har mördats i Söderhamn påminner också om vilken grogrund det finns i länet för rasistiskt våld. Kenth Lövgren menar att det inte är någon slump att just Sverigedemokraterna tidigt fick ett starkt fäste i Söderhamns kommun.

– Även om Sverigedemokraterna i sig inte vill förändra samhället med våld finns det individer och grupper kring dem som kan ha sådana åsikter, säger han.

Men även Sverigedemokraterna vill att regionen inrätta en handlingsplan mot våldsbejakande extremism i länet. De pekar likt Folkpartiet ut den västerautonoma rörelsen, vit makt-miljön och militanta islamister som hot mot den regionala demokratin.

– Både Säpo och regeringens nationella samordnare Mona Sahlin har lyft fram att de ser mycket allvarligt på den här utvecklingen som sker i hela landet. och säger att det kan sluta mycket illa om den inte motverkas, säger Roger Hedlund (SD), fullmäktigeledamot.

Sverigedemokraterna tänker sig att Region Gävleborg ska samordna kommunerna och myndigheter som polisen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. De vill också se fler vuxna i skolan för att fånga upp barn som riskerar att radikaliseras.

– Det handlar om att snabbt fånga upp ungdomar som riskerar att rekryteras till de här grupperna. Regionen har i dag allt mer tagit på sig rollen som en samordnare i länet, säger Roger Hedlund.

Regionmajoriteten (S, MP, C, V) är mer tveksamma till att regionen ska få en central funktion i arbetet mot extremism. I stället vill man utveckla de samarbeten som redan finns med polisen, länsstyrelsen och kommunerna och tillsammans kunna bygga kompetens i frågorna.

– Det här är oerhört komplexa frågor och alla inblandade har sina ansvarsområden. Vi ska vara försiktiga att ta på oss någon särskild roll i den här, säger regionrådet Eva Lindberg (S).

Mer läsning

Annons