Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket ansvar har läkarna?

Bonusar, hyrläkare och specialistbrist. Bär läkarna själva något ansvar för sjukvårdens knipa eller är det landstinget som är en dålig arbetsgivare?

Annons

Under den senaste veckan har tidningen berättat om kontroversen kring landstingets försök att rekrytera två läkare från Aleris hälsocentral i Bollnäs. Det var andra gången som de blev känt att läkare på privata hälsocentraler i länet lockats med sign on-bonusar på en halv miljon kronor.

– Vi tycker att bonusarna är dålig personalpolitik. Att värva läkare från andra arbetsgivare inom länet tillför inte vården i Gävleborg någonting, det flyttar bara runt de läkare som redan finns här, säger Magnus Hjelm, ordförande för Gästrike-Hälsinge Läkareförening.

På fullmäktiges möte i november förklarade landstingsrådet Eva Tjernström (S) att det av etiska skäl inte ska erbjudas några fler bonusar. Sign on-bonusarna har varit ett försök att få bukt med de höga kostnaderna för hyrläkare. Frågan är om det inte finns ett samhällsansvar hos läkarna att själva skapa kontinuitet i vården genom att inte hoppa runt mellan arbetsgivare och vårdverksamheter.

– Ansvar... jag vet inte. Läkare är som alla andra människor, en del är giriga, andra inte. Men med tanke på länets närhet till Stockholm är det märkligt att vi har högst hyrläkarkostnader i landet. Det kan inte bara bero på allmän läkarbrist, det är ett problem som landstinget själv har skapat, säger Magnus Hjelm.

Vad är felet?

– Det här handlar om att landstinget för den hårda linjen att inte ge läkarna det där lilla extra. Det kan handla om någon tusenlapp i löneförhöjning eller i förmåner. Får inte läkarna det här finns det alltid något annat landsting eller arbetsgivare som är beredd att ge det, säger Magnus Hjelm.

Ulla Waxin, divisionschef för primärvården, tycker att landstinget är en generös arbetsgivare.

– Vi har bland de högsta läkarlönerna i landet, säger hon.

Mer läsning

Annons