Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildriket del 11: "Järvar gillar att ha sönder saker"

Djurparksdjur får inte samma stimulering som djur i det vilda och därför är det viktigt att man aktiverar dem.
Det kallas miljöberikning och i veckans avsnitt av Vildriket följer vi med djurskötaren Ida Fernberg när hon sprayar parfym inne hos vargarna, metar lodjur och gör järvarna helt galna med en kartonglåda.

Annons

I det vilda handlar djurens liv åt att leta efter mat. Ett livsmål som tvingar djuren att anstränga sig både fysiskt och psykiskt.

Men i djurparker behöver djuren inte utsättas för några fysiska prövningar eller ägna tankemöda i jakt på mat – den serveras av djurvårdarna. Även om det kan låta behagligt, är detta något som riskerar att göra att djuren mår dåligt. Djurparksdjur behöver – precis som vilda djur – aktivera sig och det är här som miljöberikningen kommer in.

En del av miljöberikningen handlar om att deras hägn ska efterlikna djurens naturliga miljö. Det ska exempelvis finnas klättermöjligheter och naturliga sov- och badplatser. Men en annan del av miljöberikningen handlar om ytterligare stimulering och kan vara något så enkelt som att föra in nya dofter i hägnen, eller hänga upp maten i ett träd.

Ida Fernberg på Järvzoo är miljöberikningsspecialist och i veckans avsnitt får vi följa med henne till vargarna, lodjuren och järvarna som hon ger mat och bjuder på lite olika former av lek och tankegympa.

Om du sett hela avsnittet vet du rätt svaret på veckans fråga. Klicka här och var med och tävla om biljetter till Järvzoo.

Hur låter björnen och vad skulle du göra om du var en hund? Se de roliga svaren när Vildrikets yngre tittare får kluriga frågor om djur.

Snart är vintervilan officiellt över och det blir dags för Idun och ungarna att lämna idet. Missa inte chansen att kolla in i björnkameran innan det är för sent.

Missade du förra avsnittet av Vildriket som handlade om djur på isar så kan du se det här . Och på Vildrikets egen sida hittar du alla tidigare avsnitt och massor av annat.

Mer läsning