Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vid årsskiftet sänktes skatten för pensionärer: "Verkligen på tiden"

Nyligen kom de första pensionsutbetalningarna sedan regeringens skattesänkning vid årsskiftet.
– Det var verkligen på tiden för vi har ju skattat mycket mer än löntagarna, säger pensionären Gunnel Carlsson.

Annons

Läs också: Höjda avgifter inom äldreomsorgen: "Synd att man behöver lägga kostnaden på pensionärerna"

Jobbskatteavdragen har gjort att pensioner beskattas högre än löner. Men nu sänks skatten för alla som är över 65 år och har pensioner upp till 20 000 kronor i månaden.

– Alliansregeringen införde den här skatteklyftan där pensionärer betalar högre skatt än löntagare, och det har vi tyckt har varit fel hela vägen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Utöver skattesänkningen höjer regeringen bostadstillägget. Samtidigt räknas inkomst- och tilläggspensionen upp med 4,2 procent vilket gör att många pensionärer får mer pengar i plånboken.

Dock sänks pensionen för de med lägst pension, så kallad garantipension. Garantipensionen följer prisutvecklingen, och minskar med 0,4 procent 2016. Dessutom höjs maxtaxan för äldreomsorgen, vilket gör att 15 000 pensionärer – de flesta med garantipension – får mindre disponibel inkomst.

– Det är också så att vi lägger mer resurser på äldreomsorgen, så vi gör en stor satsning på att höja kvaliteten i äldreomsorgen där vi lägger två miljarder kronor, så att där har vi också behövt jobba med att finansiera det. Här är det viktigt att säga att sammantaget är det 99 procent av pensionärerna som får mer i plånboken, säger Magdalena Andersson.

Men vissa av de som inte kommer att få det är ju de med lägst inkomster och bara garantipension?

– Då ska du veta att det handlar om – i snitt – 27 kronor per månad.

Tycker du inte att det är ett problem att det blir det här utfallet?

– Sammantaget är det så att över 99 procent av pensionärerna får mer i plånboken, och alla får ju naturligtvis ta del av det faktum att vi höjer kvalitén i äldreomsorgen genom att satsa två miljarder, säger Magdalena Andersson.

Läs också: Löfven ser ljuset i tunneln

Gunnel Carlsson i Hudiksvall tillhör de pensionärer som får mer pengar i plånboken efter årsskiftet. När pensionen nyligen betalades ut fick hon 450 kronor mer. Men tillskottet kommer inte till största delen av sänkningen av skatten för pensionärer, utan av att inkomst- och tilläggspensionen höjts.

– Jag hoppas att det här bara är ett steg, för det räcker inte. Vi har ju dyrare omkostnader för både hyra och mathållning och därför behövs det ännu mer sänkning, anser hon.

Hudiksvallsbon Rolf Stomberg har också fått mer i plånboken efter regeringens skattesänkning vid årsskiftet. För honom innebär sänkningen av skatten och höjningen av pensionen mellan 400 och 500 kronor mer i pensionsutbetalning, men tillskottet äts upp av ökade omkostnader och prisökningar, tycker han.

– Det motsvarar ju inte prishöjningar och sådant, utan man ligger väl på den nivå som man gjort tidigare.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning