Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi som växte upp på Östernäs har sett allt

Jag vill kommentera Carina Janars insändare (22/7) skriver signaturen Före detta Östernäsbo:

Annons

Redan rubriken – Vem äter sju kilo sjöbotten? – är märklig. Troligtvis har du inte vuxit upp i Ljusdal. Vad vet du om Östernäs historia och Kyrksjön?

Exempel: I många år när det har varit vårflod har Ljusnan och Kyrksjön stigit med flera meter. I Kyrksjön har det varit fiskdöd i många år. Och förra hösten sa Ljusdals kommun att det var förbjudet att bygga bostäder och lekparker på Östernäs för att det är för många föroreningar där.

Detta av politiker som beslutat att satsa många miljoner på marken på Östernässidan och att bygga ett bad, för att sedan avvakta provtagningarna från marken, botten och vattnet. Det hade nog varit smartare att ta många prover före ...

Du utger dig för att kunna bedöma hur alla Ljusdalsbor ska vara och uttrycka sig. Du har inte våran livserfarenhet om Östernäs och Kyrksjön. Vi har inga egna mätare för att mäta förgiftad mark och vatten.

Östernästiden varade i mer än hundra år. Vi som växte upp på Östernäs såg allting i verkligheten, giftutsläpp och många föroreningar samt allt avlopp (skit) som släpptes ut i Kyrksjön, orenat i trettio år. Vi har svårt att tro att alla gifter och föroreningar är helt borta. Var man än badar, badar man på egen risk.

Före detta Östernäsbo

Mer läsning

Annons