Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verksamhetschefen: "Vi ska vara mycket restriktiva med den här typen av läkemedel"

/
  • Elin Rosengren, verksamhetschef vuxenpsykiatrin i Region Gävleborg.

Psykiatrin står bara för en liten del av utskrivningen av beroendeframkallande läkemedel. Och enligt verksamhetschefen Elin Rosengren har man bra kontroll på förskrivningarna.
– Jag tycker att vi är restriktiva i dag, säger hon.

Annons

Sedan en tid tillbaka finns det en länsövergripande rutin för hur förskrivningen av beroendeframkallande läkemedel ska skötas inom vuxenpsykiatrin i länet. Den ska följas av läkare, sjuksköteskor och skötare för att minimera risken att patienter utvecklar beroende eller hamnar i missbruk. Rutinen beskriver också hur vården ska hantera patienter som hamnat i läkemedelsberoende.

– Vi ska vara mycket försiktiga och restriktiva med den här typen av läkemedel. På senare tid har forskningen gått framåt inom psykiatrin och vi har betydligt bättre och effektivare insatser att erbjuda, som andra läkemedel och andra psykologiska behandlingar, säger Elin Rosengren, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin.

Läs mer: Avstängde Bollnäsläkaren: Så mycket narkotiska läkmedel skrev han ut

Enligt Rosengren skrivs 20 procent av alla narkotikaklassade läkemedel ut av psykiatrin, 10 procent skrivs ut av slutenvården och 70 procent av primärvården.

– Det här inte något som är isolerat till psykiatrin och jag skulle inte säga att vår verksamhet i länet har större problem än andra verksamheter. Vi jämför hela tiden förskrivningsmönster och tittar mellan landskapen för att kalibrera förskrivningsnivå läkare emellan.

Läs mer: Bollnäs läkare skrev ut för mycket narkotikaklassad medicin - får sluta

Att läkarbristen i länet, och beroendet av hyrläkare och den bristande kontinuitet som den för med sig, skulle påverka inte kvalitén inom psykiatrin håller inte Elin Rosengren med om. Det är heller inte orsaken till att den avstängdes Bollnäsläkaren, som passerat pensionsåldern med bred marginal, har fått jobba vidare.

– Bristen på läkare har inte gjort att vi har sett mellan fingrarna. Nu har vi dessutom bra tillgång på specialistläkare i Bollnäs.

– Hade vi haft oändligt med doktorer så kanske han hade gått i pension tidigare. Men han har haft en önskan att jobba kvar, och verksamheten har haft ett behov. Och man ska komma i håg att den här doktorn har många förtjänster också.

Under nästa år kommer den länsgemensamma rutinen för förskrivning av beroendeframkallande läkemedel att ses över.

– Vi kommer också att ha journalgranskningar inom det här området under 2016 för att se hur vi följer vårdprogram och de rutiner vi har.

Lyssna: Så kommenterar Bollnäsläkaren avstängningen

Gör ni tillräckligt?

– Ja, jag tycker nog att det vi gör är tillräckligt. Sedan får vi se om uppföljningen visar att vi måste skärpa till oss ytterligare.

Bollnäsläkaren, som nu gått i pension och inte längre kommer att anlitas av regionen utreds just nu av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Finner de att läkaren brustit i sin yrkesutövning anmäler de honom till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som har möjlighet att dra in läkarens rätt att förskriva mediciner.

Mer läsning

Annons