Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västra Hälsingland hårdast drabbat

Skogsskadorna efter stormen Dagmars framfart är svåra att överblicka. Men förhandsprognoserna vittnar om stora områden med stormfälld skog i Hälsingland.

Annons

- Omfattningen är av samma dignitet som stormfällningen 2001. Det innebär att vi räknar med att första halvåret av 2012 kommer att ägnas åt att ta hand om skadorna, säger Mattias Forsberg, marknadsansvarig på Sveaskog.

Under tisdagen arbetade Skogsstyrelsen och skogsbolagen med att få en uppfattning om hur omfattande skogsskadorna är efter stormen Dagmar. Svårframkomlighet i de stormfällda områdena gör att överblicken av de totala skadorna dröjer. Men den information som man hämtat in visar på stor förstörelse.

– Det kommer ta några dagar innan vi har en fullständig inventering, men det ser ut som att skadorna är omfattande, säger Göran Olsson, regionchef på Mellanskog.

Hårdast drabbat av stormfällningen är Hälsingland, Jämtland och Härjedalen. Göran Olsson berättar att mycket tyder på att Mellanskog har mer skada lokalt än vad de hade stormen 2001.

Mattias Forsberg är marknadsansvarig på Sveaskog, som är drabbade på flera håll i landet. De största skadorna har de i Hälsingland. Han berättar att de har haft personal på plats sedan i måndags och börjar få en uppfattning om omfattningen.

– Som vi uppfattar det just nu så är det ett område från Los och österut, ner mot Bollnäs och Ljusdal som har drabbats hårdast, säger Mattias Forsberg.

Skogsstyrelsen har också skapat sig en preliminär uppfattning om stormens framfart. Claes Fries är skogsskötarspecialist på Skogsstyrelsen.

– Det är ett betydligt större geografiskt område som drabbats än 2001, men storleksmässigt är det inte samma katastrof som vid stormen Gudrun 2005, säger han och berättar att inlandet i Gävleborg ser ut att ha blivit mest drabbat och lite mindre ut mot kusten.

Mer läsning

Annons