Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varumärkesstriden kan bli hjärtslitande

Mitt Hjärta i Bollnäs hotar att driva en rättslig process mot den privata apotekskedjan Apotek Hjärtat.
Kedjan har stulit för mycket av Mitt Hjärtas namn och symbol, hävdar Bollnäsföretaget.

Annons

Apotek Hjärtat har efter avregleringen av apoteksmarknaden driver bland annat sju apotek i Hälsingland. Mitt Hjärta driver hälsocentralen i Bollnäs, ska ta över hälsocentralen i Ljusne och starta en hälsocentral i Alfta.

– Vi för just nu diskussioner med Apotek Hjärtat. Den här veckan ska vi få ett besked från dem. Efter det tar vi ställning till om vi ska gå vidare. Stämningsansökan ligger redan klar, säger Anna Hammarström, vd för Mitt Hjärta.

Enligt Bodil Eriksson, vice vd för Apotek Hjärtat, finns det redan en invändning mot deras varumärkesregistrering som Mitt hjärta skickat till EU.

Det är inte själva logotyperna som är förväxlingsbara, utan sättet att använda ordet Hjärta, hävdar Anna Hammarström.

– Det är vi som har rätt i hela EU att använda ordet Hjärta i samband med vård och hälsa. Vi har konsekvent använt namnet Mitt Hjärta för att profilera oss. På deras hemsida stod det tidigare till och med Mitt Apotek Hjärtat, men det har de tagit bort nu, säger Anna Hammarström.

Bodil Eriksson hävdar däremot att det är just logotypen som skyddas vid en varumärkesregistrering.

– Hjärtat som symbol för verksamheter med anknytning till vård, hälsa och välbefinnande är inte ovanligt. Vi ser inga problem att samexistera och detta har också varit vårt förslag till motparten.

Enligt Anna Hammarström är namnfrågan ännu mer besvärande för apotekskedjan.

– Vi har skyddat namnet Mitt Hjärta för apoteksverksamhet. Apotek Mitt Hjärta och Apotek Hjärtat ligger mycket nära varandra, säger hon.

Mer läsning

Annons