Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för läkarflykt

Landstingsdirektör Svante Lönnbark måste göra en helomvändning i sitt ledarskap om han ska återfå läkarnas förtroende på Hudiksvalls sjukhus. Den drygt två år gamla divisionsorganistionen med länschefer måste omvärderas.

Annons

Det säger kvinnoläkaren Margareta Sidenvall på måndagen i hälsingtidningarna. Hon är säker på att vårdkvaliteten och patienterna blir lidande av den konflikt som finns mellan landstingsledningen och Hudiksvalls sjukhus.

Enligt henne har många erfarna medelålders läkare slutat i Hudiksvall sedan landstingsdirektören i sin strategiska plan presenterade förslag om att lägga ner akutsjukvården i Hudiksvall.

– Barn- och ungdomspsykiatrin och ögonklinken är bara en spillra av vad de än gång varit.

Margareta Sidenvall var en av initiativtagarna till det brev som 89 Hudikläkare skrev till landstingsstyrelsen häromveckan. De skriver att de nästan aldrig träffar sina chefer och att möjligheterna till fruktbar dialog är obefintlig.

Landstingsrådet Tommy Berger (S) tycker att man måste ta det på allvar när så många medarbetare skriver under ett kritiskt brev, men han tror inte att det krävs brandkårsutryckningar för att stilla en eskalerande konflikt. När Svante Lönnbark bjöd in till dialogmöte med sjukhuspersonalen kom bara 40, varav tio var läkare. Det visar att motståndet inte är så kraftigt, tycker Tommy Berger.

Hälsingetidningarna har också talat med professor Johan Calltorp som säger att var annat försök att slå samman sjukhus misslyckas. Divisionsorganisationen i Gävleborg anser han går att jämföra med sjukhussammanslagningar. Han anser att situationen vid Hudiksvalls och Bollnäs sjukhus blir knepig när de inte har egna sjukhusdirektörer.

Mer läsning

Annons