Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen splittrar partierna i valet

Vargen är het i Hälsingland. För många, både jägare och allmänhet, är vargen en valfråga, oavsett vad man har för åsikt. Var står riksdagspartierna?

Annons

Under den senaste mandatperioden med en borgerlig regering har flera förändringar skett inom jakt och rovdjurspolitiken. Förändringar som välkomnats av många jägare.

Den så kallade nödvärnsparagrafen ändrades, många jakt- och rovdjursfrågor avgörs nu av länsstyrelserna och i vintras infördes licensjakt på varg i vissa län.

Licensjakten på varg blir kvar vid en borgerlig valseger, om inte EU sätter käppar i hjulet. Bevarandeorganisationerna Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen samt Världsnaturfonden anmälde nämligen vinterns vargjakt till EU då de bland annat ansåg att vargstammen inte hade en gynnsam bevarandestatus. EU har därför delvis riktat kritik mot de svenska beslutet om jakten.

När det gäller det rödgröna blocket går dock meningarna om vargarna isär rätt så rejält på en del punkter. Socialdemokraterna vill ha licensjakten kvar.

- Men till skillnad från regeringen vill vi inte ha ett tak för stammen. Vi säger också nej till den inplantering av nya djur som regeringen föreslår då vi anser att det inte stärker förtroendet för rovdjurspolitiken. Vi vill istället underlätta för den naturliga invandringen och ge den mer tid, säger Eva Lindau, politisk sekreterare vid Socialdemokratiska riksdagskansliet.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har andra uppfattningar om vargpolitiken. Båda partierna säger nej till licensjakt, de anser att den svenska vargstammen är för liten och att det räcker med skyddsjakt.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet sticker av från övriga partiers syn på rovdjurspolitiken på ytterligare en punkt. Båda vill återinföra den gamla skrivningen av paragraf 28 i jaktförordningen, den så kallade nödvärnsparagrafen som förnyades 2007. Det skulle i så fall kort innebära att en tamdjursägare inte får skjuta ett attackerande rovdjur utanför ett stängslat område. De två partierna anser bland annat att den nuvarande skrivningen gynnar den illegala jakten.

Mer läsning

Annons