Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundets medlemmar rasar – känner sig kränkta av vårdchefers utspel om ambulansen

/
  • Erica Kaptens, Anna Bergström och Lilian Hultin berättar att deras medlemmar rasar över vårdchefernas utspel i debatten om jourtid för personalen.

Vårdförbundets medlemmar har reagerat starkt på det öppna brev som 23 tunga vårdchefer i länet har skrivit under. I brevet uttrycker cheferna sitt stöd för förslaget att införa jourtid för ambulanspersonal om nätterna.
– Det har väckt oro bland våra medlemmar och de känner sig kränkta, säger Lilian Hultin, på Vårdförbundet i Gävleborg.

Annons

De 23 cheferna som basar över andra verksamheter än ambulansen skrev ett öppet brev där de argumenterade för att införa jourtiden. Förslaget de stödjer innebär att ambulanspersonal inte längre ska få fullt betalt nattetid, utan en jourersättning och först full ersättning med övertid när de väl rycker ut.

– Det som upprör våra medlemmar är att de här cheferna inte har någon inblick i de arbetsvillkor som ambulanspersonalen har. Vi tror att de stödjer det här därför att pengar måste sparas. De vet att det är deras verksamheter som drabbas annars och där finns det inget mer att ta av, säger Lilian Hultin, intensivvårdssjuksköterska och styrelseledamot i Vårdförbundet i Gävleborg.

Läs mer: Öppet brev: 23 tunga vårdchefer stödjer införande av jourtid för ambulanspersonalen

Kravet på ambulanspersonalen är att de nattetid ska kunna rycka ut inom 90 sekunder när ett larm går. Det innebär också att de ska se till att bilen är förberedd för en utryckning och att de återställer den när de kommer tillbaka. De ska också dokumentera uttryckningen och hinna reflektera över arbetsinsatsen, enligt Vårdförbundet.

Från Region Gävleborgs sida är ett argument för att införa jourtiden att det är under de villkoren som annan vårdpersonal arbetar.

– Men det är som att jämföra äpplen och päron. Vårdpersonal på sjukhusen som har jour finns i anslutning till arbetsplatsen, ambulans personalen rycker ut och åker i väg till olika platser, säger Erica Kaptens, biomedicinsk analytiker och ledamot i förbundets styrelse i länet.

Läs mer: Jourförslaget är bra – det spar pengar och ger samma villkor för alla

Hon uppger att forskningen har visat att jourtid och skiftgång påverkar återhämtningen negativt och att det ökar risken för att personalen inte ska kunna utföra ett patientsäkert arbete.

– Risken för bilolyckor ökar på sennatten och att köra när man inte är utvilad är som att göra det med 0,5 promille alkohol i blodet. Så med minskad tid för återhämtning, som förslaget innebär, ökar denna risk, säger Erica Kaptens.

Läs mer: De får arbeta mer med sämre betalt – här är förslaget som upprör ambulanspersonalen

Anna Bergström, sjuksköterska och ordförande för Vårdförbundet i länet, är tydlig med att fackföreningen är helt emot förslaget på att införa jourtid. Nu gör Vårdförbundet en riskanalys av förslaget tillsammans med Region Gävleborg och fackförbundet Kommunal.

– Möjlighet till jourtid finns i kollektivavtalet, men det ska bara tillämpas vid yttersta nödfall. Region Gävleborgs förslag går helt emot den linje vi har som handlar om att regionen måste bli en attraktivare arbetsgivare med bra arbetstider. Vi jobbar 110 procent med den här frågan. Vi har hela förbundet i ryggen och vår förbundsombudsman är inkopplade, säger hon.

Läs mer: Ni föregår den politiska processen

Läs mer: Oro för nattjour inom ambulansen – nu analyseras riskerna

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning