Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan buss för varm

/

Hälften av X-trafiks bussar har ingen luftkonditionering. Resenärerna klagar och arbetsmiljön för chaufförerna är ibland olidlig i sommarhettan.

Annons

Alla bussar som stationeras i Delsbo, Ljusdal och Bollnäs är utan luftkonditionering. Det betyder att många turer går bra luft och att lika många får svettas.

- Det blir ju som ett växthus i bussarna, säger Sven-Bertil Sparrman som arbetar som teknisk chef åt KR-trafik.

KR-trafik kör X-trafiks bussar i Hälsingland. Förra året köpte de in 49 bussar som alla har luftkonditionering, men lika många äldre varma bussar är kvar. Fortfarande kör de gamla bussarna turer varje dag och under sommaren gör de ofta vardagen olidlig för chaufförerna.

Busschauffören Ann Eriksson kör extra åt X-trafik och berättar om hur hett det kan bli på sommaren.

- Det är enormt stor skillnad att arbeta när luftkonditioneringen fungerar. Och ju längre bak i bussen man går desto varmare blir det. Ibland blir jag orolig för äldre som åker med, säger hon.

Henrik Strömberg, teknisk chef på X-trafik, hävdar att anledningen till att läget ser ut som det gör är att det tidigare upphandlingsavtalet inte har ändrats på sju år. Nästa sommar lovar han att de äldre bussarna kommer att bytas ut eller fräschas upp, men tills dess får chaufförerna och resenärerna svettas i sommartrafiken.

Mer läsning

Annons