Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde rattfyllerist slipper straff

/
  • Tusentals gävleborgare får varje år blåsa i polisens sållningsinstrument. Men det är inte alla brott som leder till straff.

Mer än var tionde misstänkt fall av rattfylleri läggs ner eftersom åklagaren anser att det inte skulle leda till högre straff.
– Vi har ett system som ger rabatt för de som begår många brott, säger Ulf Back, vice kammarchef i Gävleborg.

Annons

Förra året misstänktes 690 fall av rattfylleri i Gävleborg. 85 procent av fallen ledde vidare till åtal eller strafföreläggande. Resterande fall lades ner eller ledde till så kallade åtalsunderlåtelser. Det innebär att brotten utreds men inte ger något straff eftersom de misstänkta är dömda för allvarligare brott.

– Det är rabattsystemet som vi har. Det är inte som i USA där man räknar brott för brott. Vi har ett system som ger rabatt för de som begår många brott. Det råder ingen tvekan om det, säger Ulf Back.

När en person misstänks för flera brott av samma typ av brott kan åklagarna välja att bortse från vissa punkter för att spara tid och resurser. Svt:s Uppdrag granskning uppmärksammade att det i Sverige blivit allt vanligare att rattfulla förare slipper straff.

I Gävleborg var antalet åtalsunderlåtelser i fjol långt färre än riksgenomsnittet. Däremot beslutade åklagare oftare att lägga ner förundersökningar av misstänkta fall av rattfylleri, så kallad förundersökningsbegränsning.

– Det sker framför allt när det handlar om personer som begår många brott. Då kommer man till situationen att man inte får något extra straff för det, säger Ulf Back.

Mer läsning

Annons