Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte polisbil ska bort i regionen – "Barockt!" tycker fackordförande

/

Polisen ska minska antalet polisbilar. I Region Mitt, där Gävleborg ingår, försvinner enligt förslaget nästan en hel femtedel av bilarna.
– Helt barockt! Vi har i dag snarare brist på bilar än för många, säger Ralf Andersson, ordförande i Polisförbundet i Region Mitt.

Annons

Ralf Andersson sitter även i den nationella utredningens arbetsgrupp som ska lämna förslag på vilka fordon som ska bort. Pengar måste sparas och det blir på bilarna. Hur många det kommer att bli ska bestämmas definitivt i september.

– Plockar man bort bilar plockar man ju i praktiken även bort personal. Det är fruktansvärt nästan hur länspolismästaren och ekonomidirektören visat en så total brist på verklighetsförankring, säger han.

Polisen minskar sin fordonspark över hela landet. I Gävleborg ska 91 bilar bli 13 färre. I hela Region Mitt, där även Västmanlands och Uppsala län ingår, ska minskas med 65 bilar, från nuvarande 322. Och i hela landet ska 4 576 fordon bli 3876, alltså 700 färre.

Ralf Andersson anser att förslaget inte är genomtänkt, att det inte går att bara fördela ett visst antal bilar på ett visst antal anställda.

– Visst, de funkar i Gävle att dela på säg fem bilar, men med de avståndsskillnader som finns funkar det inte att ha en bil i Sandviken och en i Bollnäs.

Han säger att han polisen redan i dag håller en för snäv vagnpark.

– Den hundbil jag själv oftast nyttjar är från 2001 och gått 37 000 mil. Man har undvikit att byta ut bilarna för att det kostar så mycket pengar. Men hellre en dålig vagnpark än ingen alls.

Han menar att problemet i grunden handlar om för få poliser.

– Problemet är inte att vi är dåligt organiserade. Vi har redan en bra organisation och gör rätt saker. Men fler poliser kräver fler bilar.

Han tror att en drastisk nedskärning på bilar i slutändan drabbar skattebetalarna.

– För mig personligen gör det ju inget. Jag får betalt fast jag inte kommer att kunna göra något. Men det blir en smäll för skattebetalarna när man inser att det här inte går och man måste köpa in helt nya fordon för kanske 600 000 kronor per bil.

Regionpolischefen Carin Götblad har semester. I hennes ställe har vi sökt polismästare Michael Fetz för en kommentar.

Mer läsning

Annons