Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsutsatta kvinnor får olika stöd beroende på var de bor

/
  • Beroende på var våldsutsatta personer bor i länet får de olika stöd.

Socialtjänsterna i länet brister i rutiner och har inget tydligt samarbete med polisen. De får också olika stöd beroende på var de bor.
Det visar en ny kartläggning av kommunernas arbete mot våld i nära relationer.

Annons

Tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige har granskat hur socialtjänsterna i länet arbetar med frågan.

Enligt rapporten delar länets kommuner några brister i arbetet. De rutiner och handlingsplaner som finns för att upptäcka våldet används inte regelbundet.

LÄS MER: Var tjugonde kvinna utsätts för våld

Det saknas också rutiner för att bedöma risken för att något blir utsatt för våld. Dessutom finns det inget tydligt samarbete med polisen och kommunerna har svårt att upprätta kompetens och ett sammanhang kring arbetet mot våldet.

Studien konstaterar att även att gävleborgare som blir misshandlade i en relation riskerar att få olika stöd beroende på var i länet de bor. Exempelvis använder varken Hofors eller Ovanåker särskilda formulär med vetenskapligt grundade frågor för att bedöma vilken hjälp våldsutsatta behöver och risken för att de utsätts för mer våld. Frågorna är ett stöd för socialtjänsten och öka möjligheten till att varje våldsutsatt person får en likvärdig bedömning av sina behov.

LÄS MER: Våldet är ofattbart

En annan stor skillnad mellan kommunerna i länet är vilka rutiner det finns för att hjälpa våldsutsatta som söker ekonomiskt bistånd eller stöd hos familjerätten. Det handlar om vilka frågor personal ska ställa om de misstänker att någon utsatts för våld i en nära relation och barn som kan ha bevittnat våld. Hofors och Nordanstig saknar sådana rutiner. Samtidigt är Ovanåker kommun ensam om att ha rutiner för att hjälpa misshandlade personer som är funktionsnedsatta eller får äldreomsorg.

LÄS MER: Snabbare hjälp för våldsutsatta

Mer läsning

Annons