Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utspel kring p-piller kritiseras

/
  • Kammaråklagare Peter Olofsson, Undersvik, vill inte uttala sig i frågan.
  • Christer Sammens, kammaråklagare från Hudiksvall, delar inte Hammarstrands tolkning av lagen.

Mikael Hammarstrand får kritik för sitt utspel om åtal för den som ger ut p-piller till unga. Thomas Bodström anser att det är slarvigt och farligt. Kammaråklagare Christer Sammens, Hudiksvall, delar inte heller Hammarstrands slutsatser.
– Det där är något som får stå för honom, säger Sammens.

Annons

Det var under ett möte med anställda vid länets ungdomsmottagningar som vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand i Gävle fällde sitt uttalande. Enligt personal på plats hotade han att åtala de som skriver ut p-piller, till flickor under 15 år, för medhjälp till våldtäkt.

Mikael Hammarstrand baserade sin ståndpunkt på den nya sexualbrottslagen som trädde i kraft 2005, där det står att sex med person under 15 år alltid är ett övergrepp även om samtycke getts.

Nu kommer kritik från flera håll. Thomas Bodström (S), som var justitieminister när den nya sexualbrottslagen kom, sågar utspelet på debattsajten Newsmill.

"Att en åklagare har läst lagstiftningen så dåligt är inte bara slarvigt utan farligt för de flickor som riskerar att drabbas av oönskade graviditeter på grund av den oro som uttalandet väcker", skriver Thomas Bodström.

Kammaråklagare Christer Sammens från Hudiksvall gör inte heller samma bedömning av lagen som Mikael Hammarstrand.

– Det är inte så att alla delar hans uppfattning. Det där får stå för honom.

* Skulle åtala någon som skriver ut p-piller till flickor under 15 år?

– Jag har aldrig ställts inför frågan, men som jag ser det har jag en annan tolkning av bestämmelserna. Min uppfattning är att det inte skulle gå, lagen är inte konstruerad så. Om en 14-åring har sex så är det inte brottsligt. Lämpligheten i att hon har sex är en annan sak.

Christer Sammens poängterar igen att han inte tror att det är möjligt, enligt lag, att åtala den som skriver ut p-pillren.

– Jag har svårt att se att det skulle gå, det skulle vara otänkbart, säger han.

Nuvarande justitieminister Beatrice Ask (M) anser att Mikael Hammarstrand har gjort en orimlig tolkning av sexualbrottslagen. Hon förstår att vårdpersonal är oroliga.

– Men jag är inte så säker på att lagen behöver ändras. Jag har hittills inte hittat någon annan jurist som gör samma bedömning, säger Beatrice Ask till Dagens Medicin.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund från Söderhamn säger i samma tidning.

– Det känns väldigt konstigt att en barnmorska skulle kunna bli åtalad för att hon skriver ut preventivmedel. Barnmorskan har ju rättighet och kunskap att förskriva de här läkemedlen och jag förutsätter att det sker på de indikationer vi har.

Peter Olofsson, kammaråklagare från Undersvik, vill inte kommentera Hammarstrands utspel.

Mer läsning

Annons