Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan vaccin kan 4 av 10 bli sjuka

Länsstyrelsen vill nu veta om samhällsviktiga verksamheter har beredskap för 50 procents sjukfrånvaro vid en pandemi av svininfluensan.
Socialstyrelsen bedömer att 40 procent av befolkningen kan bli sjuka om viruset når Gävleborg före vaccinet.

Annons

Staten har gett länsstyrelserna i uppdrag att bevaka planeringen inför en pandemi. Nu skickar beredskapsdirektör Åke Lindahl ut frågor både till utvalda privata företag och offentliga organisationer.

– Vi kan inte tvinga någon till åtgärder, bara ställa frågan, säger han. Vi utgår från de planeringsförutsättningar som kom för ungefär ett år sedan där det stod att sjukfrånvaron kan nå 50 procent vecka två under en pandemi, men de gäller alltså inte för den här influensan specifikt.

Förmodligen kommer inte svenskarna att bli allvarligt sjuka av svininfluensan. Det är för att minimera sjukskrivningarna som Socialstyrelsen vill att landstingen erbjuder vaccin till hela befolkningen. Landstinget i Gävleborg har beställt vaccin för 35 miljoner kronor.

– Om en vaccinering genomförs, blir mycket få sjuka, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Det nya vaccinet ska vara kraftfullare än de som tas fram mot vanlig säsongsinfluensa. Det ska också vara "bredare". Det innebär att vaccinet ska klara en viss förändring av viruset. Farhågor finns om att viruset kan ändra karaktär i Asien under sommaren.

De största risken är att viruset hinner före vaccinet. Leverantören har lovat att det ska nå Gävleborg i slutet av september. Alla som vaccineras måste få två doser med minst två veckors mellanrum.

– Vi vet inte alls när viruset kommer till Sverige i stor skala. Det blir bara gissningar, säger Anders Tegnell.

Mer läsning

Annons