Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplev teater i Hälsingland – här är sommarens evenemang

Sugen på att gå på teater i sommar? Vi har listat massor av tillfällen:

Annons

Läs även:

Det här händer i juni, juli och augusti – din guide till Sommarhälsingland

Gå på kurs i sommar – här är tillfällena!

Det händer i motor-Hälsingland i sommar

Här kan du gå på teater i sommar

Musik i Hälsingland – här är sommarens evenemang

Spänning på spåret

Datum: Måndagar 20/6–15/8, samt 26/6, 10/7, 24/7, 7/8

Plats: Rälsbussen, Folkets hus, Delsbo

Tingshusteatern satsar på improvisationsteater för hela familjen i rälsbussmiljö. Den timslånga färden innehåller rån, kidnappning eller ett fritagande och också en del matnyttig historik kring själva Dellenbanan. Och det gäller att vara vaken, under de stopp man gör på vägen kan vad som helst hända ...

Förvandlingen

21–23/6

Plats: Träteatern, Järvsö

Hälsinge Låtverkstad ger en stor sommarföreställning som avslutar utbildningen för ungdomar mellan 13 och 18 år. Under ett år har de ägnat sig åt spel, sång och dans av olika slag. Gunnar Steiner står för manus och Maya Lindh regisserar.

Det försvunna folket

Datum: 28/6–3/7

Plats: Svedbovallen, Järvsö

Messmörsteatern sätter i sommar upp en nyskriven pjäs på Svedbovallen av Cecilia Bruce. Handlingen utspelar sig i fäbodmiljö och vi går tillbaka ungefär 150 år i tiden. Pjäsen innehåller såväl sång och musik, som kärlek, slagsmål och mystik. Enligt rykten kan det också vara så att en ko nästlar sig in i ensemblen.

Gården – ett livsöde

Datum: 1–17/7 (ej måndagar)

Plats: Kämpens, Bollnäs

På hembygdsgården Kämpens ges teater med tunga namn som Kristina Törnqvist, Tomas Bolme och Peter Harrysson. Dramatenskådisen och regissören Hans Klinga står för regin och pjäsen har också fått specialskriven musik. Handlingen utspelar sig på en gård där Bricken bor med sin dotter och två äldre män, som kanske bäst beskrivs som lite "eljest".

Lik till salu

Datum: 8–12/7

Plats: Svens i Hovra, Färila

Hälsingevänner teaterproduktion är en ideell förening som satsar på att fylla Ljusdalssommaren med teater. Lik till salu, en fars skriven av Dario Fo, utspelar sig på ett gästgiveri där ett sällskap sitter och spelar kort med en något överförfriskad person, som hela tiden lyckas vinna. Man kan väl säga att spelet inte riktigt slutar som vanligt.

Trettondagsafton

Datum: 12–16/7

Plats: Träteatern, Järvsö

Kulturföreningen Parasoll från Göteborg tar med sig Shakespeares Trettondagsafton till Järvsö. De spelar, dansar och sjunger den här förväxlingskomedin, som handlar om Viola som spolas upp på Illyriens strand efter ett skeppsbrott. Viola går, förklädd till pojke, i tjänst som page hos greve Orsino och skickas för att fria hos vackra Olivia.

Godnattstunden

Datum: 20–23/7

Plats: Träteatern, Järvsö

Teater Allena är en enmansensemble bestående av Lasse Åkerlund, som främst spelar teater för barn och ungdom. Gonattstunden handlar om tunga saker, som att bli lämnad av mamma och pappa, men också glädjen i att i stället hitta gemenskapen med morfar.

The Painkiller

Datum: 5–28/8, tors–sön

Plats: Mellanfjärdsteatern, Mellanfjärden

Fransk komedi av Francis Veber som i Mellanfjärden premiärspelas på svenska. I huvudrollerna ses Fredrik Hallgren och Tomas Åhnstrand och även Figge Norling är tillbaka i en av rollerna. Handlingen är förlagd till ett hotell där en lönnmördare och en självmordskandidat råkar bli grannar.

Vattnet i paradiset

Datum: 10–16/8

Plats: Lökes, Skästra, Järvsö

Skästrateatern höll förra året 10-årsjubileum och går nu in på ett nytt decennium med musikdramat Vattnet i paradiset. En dramatisk historia som handlar om en vattenledningsförening utan vatten och livet på 1970-talet utlovas. Musiken är skriven av bland andra Pär Engman, Johanna Bakke och Torleif Bakke.

En visa

Datum: 11–12/8

Plats: Träteatern Järvsö

23-årige dansaren Felix Skalberg, från Ljusdal, kommer hem för att sätta upp dansföreställningen En visa på Träteatern. Den senaste tiden har han varit på turné med ett danskompani i Amsterdam. Han vill med sin föreställning bjuda publiken på en stunds vistelse i en idyllisk sommarvisa. Skalberg står för koreografin och dansar gör Tove Alström Johansson och Annika Li Krusensten.

Humpgöken

Datum: 12–14/8, 19–21/8, 26–28/8

Plats: Finnskogsteatern, Loses i Gustavsfors, Bollnäs

En hel hög av olika djur intar i sommar utomhusscenen i Loses; björn, varg, tjäder och hare. De får spela mot bland annat skogvaktare, vintermetare och varghatare. Reino och Kristina Svensson, drivande krafter i Finnskogsteatern, utsågs förresten nyligen av Amatörteaterns riksförbund till länets teaterpersonligheter.

Mer läsning

Annons