Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgifter: Sverige får sex storregioner – Gävleborg tillhör inte nya Norrland

/
  • Enligt förhandsspekulationerna kommer Gävleborg tillhöra en Svealandsregion tillsammans med Dalarna, Uppsala län, Västmanland, Örebro län och Värmland.
  • Regeringens särskilda utredare Barbro Holmberg och Kent Johansson presenterar ett första förslag på en ny indelning av landet i dag. Ska Gävleborg tillhöra Svealandsregionen?

I dag presenterar utredaren Barbro Holmberg ett första förslag på hur landet ska delas in i nya storregioner. Redan innan har det spekulerats i hur indelningen blir.
Enligt uppgifter till helahälsingland.se bildas sex storregioner. Gävleborg slås ihop med fem andra län och bildar en Svealandsregion.

Annons

Traditionellt sett räknas Gävleborg som ett av de fem norrlandslänen. Men det kan vara historia. Åtminstone om man får tro Helahälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen och den nya karta som tidningen Sydsvenska Dagbladet tror att det blir.

Läs mer: Snart kan Gävleborg tillhöra en ny storregion

Enligt uppgifterna kommer Gävleborg att ingå i en Svealandsregion tillsammans med Dalarna, Uppsala län, Västmanland, Örebro län och Södermanland.

Läs mer: Storregionen: Var hör Gävleborg hemma - söderut eller norrut?

Enligt uppgifter bildas sex storregioner. De fyra nordligaste länen bildar ett Norrland med nästan en miljon invånare.

Regionerna blir då så här:

Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland.

Stockholm och Gotland.

Västra Götaland, Halland och Värmland.

Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg.

Skåne och Blekinge.

Tanken med de nya storregionerna är att de ska bli ekonomiskt starkare genom en större samlad folkmängd och skattekraft. Varje storregion ska helst ha ett eget regionsjukhus, en egen universitetsmiljö och en gemensam arbetsmarknad. De ska också helst ha en egen regional identitet, en samhörighet bland regioninvånarna.

Regeringen vill att landet ska få en uppdelning i sex till nio nya regioner. Efter att utredarna Barbro Holmberg och Kent Johansson lämnat in sitt förslag kommer den nya Sverigekartan att presenteras i dag. I augusti 2017 läggs ett slutförslag och regionindelningen förväntas ske mellan 2019-2023.

Läs mer: Det ska storregioner vara bra för – Barbro Holmberg förklarade för politikerna

Mer läsning