Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik granskning: Här bor hälsingepolitikerna och därför spelar det roll

/
  • Spelar det någon roll om politikerna bor här...
  • ... eller här? Jo, viss roll spelar det, anser kommunforskaren David Karlsson.

Folkvalda politiker ska spegla väljarna. Det är en av grundpelarna i vår representativa demokrati. Det gäller även när det kommer till var politikerna bor.
– Det som spelar störst roll är förhållandet mellan centralorten och övriga delar, säger forskaren David Karlsson.

Annons

Nedanför hittar du länkar till kartorna för just din kommun:

Så bor politikerna i Hudiksvalls kommun

Så bor politikerna i Bollnäs kommun

Så bor politikerna i Söderhamns kommun

Så bor politikerna i Ovanåkers kommun

Så bor politikerna i Ljusdals kommun

Så bor politikerna i Nordanstigs kommun

Genom att granska Hälsinglands folkvalda politikers bostadsadresser har vi skapat en unik grafik över hur den politiska makten fördelar sig över landskapet.

Läs också: Så bor Gävleborgs riksdagsledamöter

Enligt kommunforskaren David Karlsson, docent vid Förvaltningshögskolan i Göteborg och som har inriktat sig på lokal politik och demokrati, är politikernas boendeort en viktig faktor – inte minst vad gäller att bygga förtroende.

– Var politikerna bor spelar roll. Man tar med sig sina egna intressen och erfarenheter in i politiken. Det som påverkar mest är förhållandet mellan centralorten och övriga delar, säger han.

Enligt honom har frågan en avgörande betydelse för att skapa legitimitet för den förda politiken.

– Det här gäller all social representativitet. Om kommunmedborgarna upplever att deras del av kommunen inte finns med kan det bli en legitimitetsfråga, säger David Karlsson.

Läs även: Därför borde alla ministrar få tjänstebostad i Stockholm

Kan förtroendet för politiken urholkas om man som individ inte känner att politikerna representerar ens egen miljö?

– Ja, och då undrar man varför man blev bortvald.

Lokaliseringsfrågor och huruvida hela kommunen ska leva eller om man ska centralisera verksamheter är ständiga frågor inom politiken. Både lokalt och nationellt.

Regeringens förslag till nya storregioner, där 21 län ska slås samman till sex administrativa områden, gör frågan ännu mer aktuell.

– Centrum och periferi är en viktig fråga i all lokal politik, men ställs på sin spets när kartan ritas om. När centrum blir periferi, förklarar David Karlsson.

Trots att frågan är viktig och dyker upp med jämna mellanrum anser David Karlsson att det är ett ämne politiker gärna undviker att prata om.

– Man vill helst tala om hela kommunens bästa. Och ska det vara en konflikt ska det handla om höger eller vänster. Att ställa kommundel mot kommundel undviks gärna, säger han.

Läs mer: "Landsbygden är ingen sommarkatt – fler flyttar hit än till städerna"

Bollnäs kommunalråd Marie Centerwall (S), kommunalråd har valt att bosätta sig utanför kommunens centralort – i Bofara, sex kilometer från Kilafors.

Hon tror att det är positivt om partierna har en bladning av folk, både de som bor centralt och i ytterområden.

– Det är en fördel om vi kan spegla olika livsvillkor och -situationer. Precis som att det är en fördel om det är en blandning av män och kvinnor och åldrar.

Hur är det att bo i Bofara?

– Jag trivs där jag bor. Men i en kommun som Bollnäs finns det många fina platser att bo på.

Tror du att du har påverkats av att bo i just Bofara?

– Ja, det är klart att man tar med sig sina erfarenheter. På ett medvetet eller omedvetet sätt vet jag ju hur det är att bo lite utanför. Allting som man upplever berikar och förvandlas till en samlad kunskap.

Även Ovanåkers oppositionsråd Hans Jonsson (C) tror att bostadsorten spelar roll. Så till den grad att hans parti väger in bostadsort när de väljer representanter.

– Vi ser gärna att vi har representanter från alla delar av vår kommun, eftersom man kan ha olika referenser beroende på var man har sina dagliga kontakter. Politiken bör i så stor utsträckning som möjligt spegla invånarna i allt från bostadsort, till kön och ålder, säger Hans Jonsson.

Mer läsning