Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unesco sågar världsarvsansökan

Unescos experter går hårt åt hälsingegårdsansökan.
Fyra av fem motiveringar till att gårdarna skulle vara världsunika ogillas.

Annons

Nästa vecka fattar världsarvskommittén det formella beslutet om de femton nominerade hälsingegårdarna ska bli världsarv eller inte.

För att något ska klassas som världsarv ska det ha ett "utomordentligt världsomfattande värde". I ansökan nämns fem anledningar till att hälsingegårdarna ska vara det, fritt översatta:

1. De är en del av en bystruktur som har rötterna i förhistorisk tid.

2. Har hög klass, populär arkitektur som visar böndernas unika rätt till skog- och betesmark.

3. Har överlevt i ojämförbara antal, vissa dokumenterade från 1500-talet.

4. Är "träpalats", storskaliga bostäder som är rikt dekorerade med enastående hantverksskicklighet, som visar en fusion mellan modern konst och vardagsstilar som barock, rokoko och gustaviansk.

5. Innehåller ett stort antal nyttobyggnader på bondgården.

Men FN-organet Unescos experter tycker inte att ansökan håller måttet. Det är egentligen bara punkt fyra som Unesco köper. Visst är Hälsingegårdarna fina, men inte så att de illustrerar ett "betydande skede i mänsklighetens historia", skriver experterna som därmed menar att kriterierna för att vara ett "enastående exempel av en viss typ av byggnad" inte är uppfyllt.

Nu vill experterna att kommittén bordlägger ansökan så att den kan göras om. När den nya ansökan lämnas in vill experterna bland annat att några få hälsingegårdar väljs ut och att en mer noggrann jämförelse med hur hälsingegårdarna står sig mot de bäst dekorerade husen i genren presenteras. Annars lutar det åt att Hälsingland blir utan världsarv.

Mer läsning

Annons