Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UF-företagen allt företagssammare

/

Bilmetros bilhall i Gävle tömdes på bilar och fylldes med UF-företag på fredagen. Bland de som prisade återfanns Söderhamns kommun, Royal Sweets UF-företag från Torsbergsskolan och REK UF från Bromangymnasiet.

Annons

UF-mässan var som en marknad med knallar som saluförde det mesta man kan tänka sig, och lite till.

UF-företagens montrar var lika skiftande som deras idéer var olika. Några lade ner mycket tid på att ordna en inbjudande monter och marknadsförde den så gott de kunde i folkmassan medan andra tog det lugnare och litade på sina affärsidéer.

Där fanns egendesignade produkter som smycken och mössor. Choklad och godis. Ett företag levererade hemsidelösningar, ett annat ville arrangera ditt lan-party.

Mest egna produkt stod nog Jättendalstjejen Frida Dahlin för. När UF-terminen började i höstas började hon skriva en sagobok för barn.

– Boken handlar om ett troll som är på äventyr i skogen. Idén fick jag under tiden som utbytesstudent i Frankrike.

Handlingen hade hon klar redan från början men det tog sex månader att skriva och göra egna illistrationer.

Eftersom det tar lång tid att få böcker redigerade och tryckta så kom exemplaren till mässan direkt från tryckeriet.

Speciell idé hade också fyra Bollnäskillar som sålde torkade kantareller. Under hösten plockade de 30 kilo kantareller som de torkat och säljer i små påsar med 15-18 gram.

– Det är en ganska enkelt idé. Under vinterhalvåret går det inte att få tag på kantareller utan att importera, sade Jens Fröderberg.

Det var den enkla idén de fastnade för. Något större intresse för kantareller har de inte. Men det slitiga arbetet med att plocka kantareller kan funka ändå.

I år startades 300 UF-företag i länet. 193 fanns representerade bland mässan alla montrar.

Vid den årliga UF-mässan delas det ut priser i 14 kategorier. Förra året vann Bollnäs kategorin Årets kommun. I år utsågs Söderhamn.

Royal Sweets UF-företag från Torsbergsskolan fick ta emot andrapriset för bästa UF-företag. En annan av dem som fick pris var REK UF, Bromangymnasiet, som fick ta emot ett tredje pris i kategorin "Bästa tjänst".

Mer läsning

Annons