Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två dagar om mat och möjligheter

/
  • Martin Johansson berättade om sin brödblogg under tisdagens matseminarium i Bollnäs.

- Det gäller att ta fram det som gör Hälsingland unikt och inte försöka vara något man inte är.

Det var föredragshållaren John Higsons råd till deltagarna vid tisdagens matseminarium i Bollnäs.

Annons

Det handlade mycket om att ta till vara det som är speciellt för Hälsingland under den första dagen av tvådagarsseminariet "Den nya Hälsingematen". Matproducenter, krögare och andra intresserade samlades vid Milkos mejeri i Bollnäs för att låta sig inspireras och få idéer av en hel radda föredragshållare.

John Higson var en av föredragshållarna och fängslade sina åhörare med exempel på hur man kan ta tillvara det som redan finns. Han tycker att en bra början är att skapa nya möten som kan leda till nya nätverk mellan till synes olika branscher.

John Higson var själv med om att starta upp "Bondens marknad", där svenska bönder säljer sina egna varor på torget i städerna.

- Konsumenterna har tappat kontakten med matens ursprung. Bondens marknad skapar kontakt mellan producenter och konsumenter, säger han.

En viktig lärdom av dagen var nyttan av att skapa nätverk och låta sig inspireras av andra. Ett bra exempel på det var dagens sista föredragshållare, Martin Johansson. Under rubriken "Om surdegsbröd och andra krångliga saker som får ta tid" berättade han bland annat om sin brödblogg. En blogg på Internet där han skriver om sina egna erfarenheter kring brödbakande i hemmet.

Genom bloggen kommunicerar han med mängder av intresserade och de utvecklar alla sitt eget kunnande genom kontakterna. 12 000 personer besöker hans blogg varje vecka, viket visar på viket intresse det finns för matlagning i liten skala.

Under onsdagen fortsätter seminariet att inspirera deltagarna och det låter väl inte helt otroligt att det också knyts en och annan ny kontakt mellan deltagarna.

Mer läsning

Annons