Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två av tre verkstäder i svenskt stålprogram finns i Hälsingland

/
  • Per Olsson vid Parator, närmast i bild, diskuterar med SSAB:s Urban Nordin, Rikard Svärd och Stefan Skans hur stålet används i chassiet i en släpvagn.

Tre företag i Sverige, varav två i Hälsingland, har blivit medlemmar i ett program som ska föra ut ett nytt svenskt stål i världen.

Annons

Se också: Norsk satsning ger jobb i Bollnäs

Det finns tre utvalda företag i Sverige i satsningen: Exte i Färila, med runt 60 anställda, Parator i Bollnäs, med cirka 30 anställda och Vemservice i Vemdalen.

– Vi var snabbt ute och sökte medlemskap, berättar Lennart Wallström, produktutvecklingschef vid Exte, ett företag känt på världsmarknaden för sina lastbankar. De syns ofta på timmerbilar och håller fast lasten.

Läs mer: Bollnäs störst på släp

Liksom Parator, som tillverkar släp och timmervagnar, har de redan flera års samarbete bakom sig med ståljätten SSAB, ett samarbete som nu fördjupas. Stålkvalitén de ska marknadsföra är nyutvecklat för branscher där hållfasthet och viktbesparingar är särskilt viktiga. Det kan vara avgörande på marknaden.

– Dels kan vi minska vikten på fordonet och vissa applikationer genom att använda mindre material. Då kan man lasta mer. Varje kilo mer som åkaren kan få med sig kan öka hans lönsamhet, förklarar Per Olsson.

En lättare släpvagn ger alltså möjlighet att lasta mer eftersom begränsningen ligger i den sammanlagda vikten.

Medlemsföretagen ska i samarbetet dra nytta av SSAB:s marknadsföring av stålet, till exempel genom att finnas med på mässor och i broschyrer och genom att de själva får en kvalitetsstämpel i varumärket My Inner Strenx.

– I dag kommer vi att utse Parator som medlem, berättade Rikard Svärd, säljchef vid SSAB, under en rundresa i landskapet, strax efter att de firat den nya medlemmen Exte i Färila.

Läs också: Exte tar priset med spännande nyhet

Mer läsning