Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullen hittade dubbelt så mycket hasch

/

Tullverkets nysatsning på Norrland ger redan resultat. Nu ökar beslagen. Under 2009 beslagtogs mer än dubbelt så mycket cannabis jämfört med året innan. Men ännu är inte norrlandschefen nöjd.

Annons

Under 2008 beslagtog tullen i Norrland 23 kilo cannabisväxtdelar och fem kilo hasch. Då var tullen i Norrland hotade av neddragningar eller nedläggning. Sedan dess har en ny norrlandsfunktion startat, något som gett resultat som visar sig även i beslagsstatistiken. Under 2009 beslagtogs tio kilo cannabisväxtdelar och 43 kilo hasch.

- Jo visst har beslaget av cannabis i Norrland fördubblats. Men jag tycker ändå inte att det är så mycket att yvas över ännu. Vår nya organisation trädde i kraft i september och det har ännu inte gett så stora genomslag i statistiken, säger Bertil Östgård, chef för Tullverkets norrlandsfunktion.

Tullverkets nya organisation i Norrland har omkring 40 tjänstemän som ansvarar för de fem nordligaste länen. Organisationen arbetar främst med spaning och underrättelseverksamhet. En inriktningsförändring jämfört med den tidigare traditionella kontrollverksamheten.

- Vi har både utredning, spaningsresurser och underrättelsearbete uppe i Norrland. Vi kan ju på ett helt annat sätt ta hand om ärendena och få personerna lagförda uppe i Norrland. Alla de beslag som görs i Sverige som har bäring i norrland utreds i norrland. Det här innebär att vi utreder brotten i närheten där de misstänkta bor.

Under den korta period som norrlandsfunktionen har varit igång har de bland annat arbetat med två stora ärenden som rör LSD och kokain, dessutom har de varit arbetat med att utreda smuggling av GBL och GBH till Bollnäs.

- Vår förhoppning är också att de partier som tas in i Norrland ska beslagtas. Det gäller att vara effektiva i underrättelsearbetet och det har vi alla möjligheter att vara nu.

Mer läsning

Annons