Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tronskifte i rankning: Nordanstig åter etta i företagsamhet

Nordanstig har återtagit platsen som länets mest företagsamma kommun och petar nu ner Ljusdal till andraplatsen.

Annons

Läs också: Nordanstigsbor företagsammast

I Nordanstig är 14,6 procent av den arbetsföra befolkningen företagsam, enligt en rapport som Svenskt Näringsliv presenterar.

– Det är en förbättring både vad gäller företagsamma kvinnor och företagsamma unga mot föregående år och det är intressant, tycker Lotta Pettersson, regionchef vid Svenskt Näringsliv.

Hon tycker att andra kommuner i länet ska kontakta Nordanstig för att få veta vad det är som gör att just Nordanstig får fram en större andel yngre och kvinnor som är företagsamma.

– Man kan ta dem som ett gott exempel, säger hon och tillägger att det finns en potential att växa inom vård- och omsorg, men att den politiska viljan saknas i en del kommuner, vilket hon ser som en nackdel, framför allt för kvinnor som vill starta och driva företag.

Läs också: Svag tillväxt inom företagandet i länet

Kommuner som ligger lägre i företagsamhet är ofta bruks- och industriorter, enligt undersökningen.

– Där finns det också större arbetsgivare och en större offentlig sektor. Det finns inte i samma proportion om man tittar på Nordanstig och Ljusdal.

Överlag är det små skillnader i företagsamhet jämfört med tidigare undersökningar.

Sett till hela länet stiger företagsamheten för tredje året i rad och den ligger nu på 10,4 procent, den näst högsta andelen sedan 2002. Ändå är länets företagsamhet bland de lägsta i landet. Antalet nya företagsamma ökade med 140 personer till 20 600, vilket ger Gävleborg 18:e plats av 21 län.

Undersökningen utgår ifrån personnummer för att det inte ska ske några dubbelräkningar. Man räknar antalet företagsamma personer, de som på något sätt har juridiskt ansvar för ett företag.

På riksnivå växer företagsamheten snabbare än befolkningen. Andelen företagsamma uppgår till 12,3 procent, den högsta noteringen sedan mätningarna påbörjades 2002.

Läs också: Givande promenad och diskussion

Mer läsning

Annons