Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trisslotter och sprit köptes med landstingets pengar

Ambulans- och akutverksamheten kritiseras för en faktura på 120 000 kronor från Brynäs IF.
Trisslotter och alkohol har köpts för skattepengar.
Men enligt divisionschef Kjell Norman är det inte orsaken till att verksamhetschef Peter Bergh förra veckan avgick med omedelbar verkan.

Annons

– I den revision vi gör har det åtminstone än så länge inte framkommit något som är skäl för avsked, säger Kjell Norman.

Bland annat har Brynäs IF fakturerat 120 000 kronor för arbetsmöten, extern representation och hockey på Läkerol Arena.

– Vi har inga regler för vilken representation vi ska ha, men sammantaget har under 2008 ovanligt mycket pengar gått till representation. Framför allt ska man redovisa varför man haft representation och det ska finnas deltagarlistor. Det har inte funnits, säger Kjell Norman.

Alkoholrepresentation ska godkännas av landstingsdirektören. Här har det inte skett.

– Det handlade bara om 1 000 kronor och trisslotterna var två stycken som vi inte vet varför de köptes in, men vi har tagit med det som exempel på hur det inte får gå till.

Ett annat exempel är att skattepengar använts för att sanera ett rökfritt hotellrum där någon rökt.

– Jag förstår att sånt här sticker i ögonen på folk och jag tycker det är bekymmersamt att skattepengar använts på det här sättet. Det viktigaste är att arbeta för att det här inte ska fortsätta.

Naturligtvis har Peter Bergh ett ansvar i det som försiggått.

– Men även medarbetare och första linjens chefer måste ta sitt ansvar. Och ett ansvar faller också på mig som chef en nivå högre. Visst har Peter Bergh attesterat en del av kostnaderna, men det har även andra gjort. Och i vissa fall finns det inte någon som attesterat.

Peter Bergh har attesterat fakturan för det nya kommunikationssystemet Rakel, trots att landstingsdirektören enligt reglementet ska göra det.

– Det var beslutat att vi skulle ha Rakel, så det var inget fel att köpet gjordes. Det handlar om att vi ska se till så att vi följer de riktlinjer som finns.

Mer läsning

Annons