Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikvecka med fokus på bältet

/
  • Trafikveckan, med start på måndag, kommer att fokusera på bilbälten och säkerhetsutrustning som till exempel bilbarnstolar.

Att åka bil utan bälte kan inte bara bli dyrt - det är direkt livsfarligt.

Under en vecka med start på måndag kontrolleras användningen av bilbälten extra hårt.

Annons

På måndag börjar en internationell trafikvecka med fokus på bälten och skyddsutrustning, som bilbarnstolar och bälteskuddar.

Polisen kommer i större utsträckning än vanligt att befinna sig i tätorten för att kontrollera att bilbälten används, och att barn sitter säkert i bilen. Och som alltid när ett fordon stoppas kontrolleras även nykterheten.

- Syftet är att få ner antalet skadade och döda i trafiken, säger Christian Norell, trafikansvarig polis.

Kontrollerna kommer företrädelsevis ske i tätort, som till exempel utanför skolor. Om det slarvas med bilbälte är det ofta i tätbebyggt område, menar Christian Norell.

- När man åker i stan tänker man att "jag ska åka så liten bit". Och så tar man inte på sig bältet. Men det är där många olyckor sker, och det kan bli kraftiga skador trots att hastigheten inte är så hög.

Förutom att man utsätter sig själv och andra för livsfara om man väljer att åka bil utan bälte så kan det ge stora hål i plånboken. En vuxen person bötfälls med 1 500 kronor.

- Om man har obältade barn i bilen kostar det 2 500 kronor, säger Christian Norell.

Finns det bilbälte ska de alltid användas, och även personer i baksätet utan bälte får böter.

Det är ingen specifik grupp inom polisen som jobbar med trafikveckan, utan alla kommer i mån av tid att vara ute och göra kontroller. Man samverkar även med trafikpolisen.

Resultaten från trafikveckan sammanställs och skickas till kontrollenheten i Gävle, som i sin tur skickar in alla siffror till Rikspolisstyrelsen som gör en total sammanställning för hela landet.

Mer läsning

Annons