Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafiksäkerhetsveckan är i gång

Den här veckan är det en internationell trafiksäkerhetsvecka med betoning på alkohol och droger. Kontroller kommer att genomföras över hela Gävleborg under den här veckan.

Annons

Rikspolisstyrelsen har beslutat om en nationell insats med tyngdpunkt på alkohol och drogproblematik på mindre orter med restauranger som har utskänkningstillstånd. Och där tillgängligheten på allmänna kommunikationer är begränsad. Kontroller kan också göras på andra tider och platser som är motiverat utifrån den lokala problembilden.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, och Vägverket har varit delaktiga vid framtagande av inriktningen av insatserna under veckan.

Trafiksäkerhetsarbetet syftar till att öka tryggheten i samhället genom ökad trygghet i trafiken. Att minska antalet olyckor med dödade och skadade samt att öka regelefterlevnaden inom trafikområdet.

Det har under senare år varit en positivt utveckling med färre omkomna alkoholpåverkade förare. Polisens kontroller har sannolikt bidragit till den positiva utvecklingen, framhåller Polisen i ett pressmeddelande.

En onykter förare med 1,0 promille löper omkring sju gånger större risk att dödas i en trafikolycka än en nykter förare. För ungdomar i åldern 18-24 är olycksrisken 900 gånger högre vid 0,5 promille eftersom de förenar sin bristande körvana med alkoholpåverkan, enligt MHF.

Mer läsning

Annons