Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikens svarta miljötrend ska vändas

Landstinget ska starta ett regionalt transportkontor som arbetar för att förnyelsebara bränslen används mer i länet och att resor undviks genom fler telefonmöten och videokonferenser.

Annons

Många utsläpp har minskat på senare år, men koldioxidutsläppen från transportsektorn ökar i länet. Framför allt gäller det tunga transporter.

Nämnden för tillväxt och regional utveckling, TRU. beslutade under torsdagen att avsätta sammanlagt 2,6 miljoner kronor fram till 2015 för ett regionalt transportkontor. I finansieringen ingår också 1,2 miljoner kronor från Energimyndigheten och 600 000 från länsstyrelsen.

Till 2015 är målet att ytterligare 500 fordon i länet ska drivas av förnybara drivmedel. Den offentliga sektorn i länet ska årligen spara minst fem miljoner kronor genom att använda teknik för "resfria möten". Minst tio skolor/förskolor i länet ska då regelmässigt arbeta med skolreseplaner eller liknande.

Kontoret ska också bidra till visionen om ett klimatneutralt Gävleborg år 2050 och till målet att utsläppen av växthusgaser i länet år 2020 är minst 20 procent lägre än 2007/2008.

Mer läsning

Annons