Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio björnar reserveras i jakten

/

De tio sista björnarna i årets jakt får endast skjutas i Ljusdals eller Ovanåkers kommuner.

Det beslutade länsstyrelsen på måndagen, och följer därmed viltvårdsdelegationens beslut om att styra jakten mot de björntätaste delarna av länet.

Annons

Totalt får 40 björnar skjutas under årets licensjakt som pågår mellan den 21 augusti och 15 oktober. 30 av dem får jagas i hela länet. När 30 skjutits avlyses jakten utom i Ljusdals och Ovanåkers kommuner där ytterligare tio björnar får skjutas.

I Ljusdals kommun begränsas jakten enkelt uttryckt till området väster om Ljusnan, mellan Karsjö i Järvsö och Jämtlandsgränsen ovanför Kårböle.

Några andra nyheter inför årets björnjakt är att man inte får ta upp spår med hjälp av jakthund vid en åtel, det är att betrakta som åteljakt och därmed olagligt, samt att rapporteringen om en påskjuten björn ska ske inom en timme, precis som vid varg- och lojakten. Sedan tidigare är honor med ungar, samt ungar som följer en hona (oavsett ålder) fredade.

Förutom under licens- och skyddsjakt har sex björnar dödats i länet under 2009 och 2010: två i trafikolyckor, en dödad av annan björn, en påkörd av tåget, en avlivad av polis och en har påträffats död utan fastställd dödsorsak.

Mer läsning

Annons