Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknik och estetiska lockar niondeklassade

/

Niorna har gjort sitt val till gymnasiet. Men än hinner det hända mycket innan den slutliga intagningen sker till gymnasiet. Ungdomarna har möjlighet att göra omval och intagningen är preliminär till niornas slutbetyg är satta.

Annons

Voxnadalens gymnasium i Edsbyn har än så länge siffrorna för hur eleverna från den egna kommunens skolor, Alftaskolan och Celsiusskolan, har sökt.

Flest förstahandssökande, 26 stycken, har teknikprogrammet, samhällsprogrammet har 21 förstahandssökande och barn- och fritid 20.

Ekonomiprogrammet har 13 förstahandssökande, och eftersom ekonomer och samhällsvetare läser gemsamt första året, så blir de den största gruppen.

Naturprogrammet och industriprogrammet vid Voxnadalens gymnasium har 11 förstahandssökande vardera.

Torsbergsgymnasiet i Bollnäs har än så länge bara statistik när det gäller de sökande från Hälsingland.

Torsbergsgymnasiet erbjuder färre program i år, än i fjol. Förra året erbjöds både ekonomiprogrammet och hotell och turism, även om man aldrig startade hotell och turism.

Populäraste programmet när det gäller förstahandsval är estetiska med 27 sökande. Programmet behåller sin popularitet. International Baccalaureate har 26 förstahandsval, barn och fritid har 23 så även de programmen håller ställningarna.

Samhällsvetenskapligt har 21 och vård och omsorg 17. Därmed har vård och omsorg lite fler förstahandssökande i år än i fjol.

Hälsingegymnasiet har mer än dubblerat antalet sökande, jämfört med i fjol.

– Det är förstås fantastiskt roligt. Vi har funnits sedan 2008 och har nu blivit etablerade, säger lärare och delägare Dennis Malmberg.

Flest förstahandssökande har teknikprogrammet 67, var av 55 är behöriga i dag, naturvetenskapsprogrammet har 34 förstahandssökande, var av 33 är behöriga i dag och ekonomiprogrammet har 20 förstahandssökande, var av 19 behöriga i dag.

– Betygen brukar höjas under vårterminen och fler blir behöriga. Vi brukar ta in dom som är behöriga, säger Dennis Malmberg.

Det kan därför bli aktuellt att köra flera klasser.

Mer läsning

Annons