Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskadade blir utan talboksspelare

Synskadade förlorar förmodligen möjligheten att låna talboksspelare från länsbiblioteket.
I dagsläget finns det ingen annan som är villig att säkerställa de handikappades tillgång till litteratur.

Annons

– Vi får göra det här till en valfråga. Jag ser ingen annan lösning. Det är ledsamt att vi ska behöva driva allt det här ytterligare ett varv, säger Lars Engberg, ombudsman för Synskadades Riksförbund i Gävleborg.

Förslaget inför torsdagens beslut är att inte förlänga den tvååriga försöksverksamheten.

– Vi måste hitta en långsiktigare lösning, säger Kenneth Nilshem (C), ordförande i landstingets nämnd för tillväxt, TRU.

Men TRU-nämndens beslut tas utan att det finns något förslag om långsiktig lösning.

Landstingets syncentral har redan sagt nej till att ta över utlåningsverksamheten. Kenneth Nilshem har fört frågan vidare till landstingsstyrelsen.

– Vi har fått ett uppdrag att utreda om det här kan klassas som ett hjälpmedel, bekräftar divisionschef Roger O Nilsson. Vi ska titta på hur frågan hanteras av andra landsting, men i Gävleborg har vi ju tidigare bedömt att det här är ett egenansvar.

Den politiska diskussionen blev het under våren 2007 sedan det uppmärksammats att Gävleborgs landsting var det enda i landet som inte erbjöd synskadade kostnadsfri tillgång till litteratur och annan information.

Landstinget klassade det som ett "fritidshjälpmedel" som den handikappade ska bekosta själv

Alf Norberg (V), dåvarande ordförande i TRU-nämnden, tog initiativ till en kompromisslösning. Nämnden tog kostnaden på kulturbudgeten och beslutade att länsbiblioteket skulle köpa in spelare för att under en tvåårig försöksperiod ansvara för utlåningen av dem.

Länsbiblioteket var inte förtjust i uppgiften då och är det inte nu heller.

Lars Engberg från Synskadades riksförbund håller med.

– Vi tyckte att den här lösningen var bättre än ingenting. Det är rätt många som fått tillgång till spelare, men vi har hela tiden hävdat att det här ska hanteras som ett tekniskt hjälpmedel. Syncentralen bör sköta det. De gör de i alla andra landsting.

Mer läsning

Annons