Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synliga poliser kommer att bli vardag även här

/
  • Poliser på platser där människor rör sig kommer sannolikt att bli en mer vanlig syn framöver.

Trots att den person som misstänks för förberedelse till terrorhot nu är gripen råder fortfarande en hög terrorhotnivå och polisen jobbar vidare med att vara synliga på platser där det är mycket människor.
– Det blir nog ett större inslag i vardagen även framöver, säger polisens presstalesman i Gävleborg Mikael Hedström.

Annons

På torsdagen grep polisen den man som under två dagar varit anhållen i sin frånvaro som misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Men gripandet, som gjordes i Västerbotten, påverkar inte den höga terrorhotnivån och enligt Säpo kan det bli tal om fler frihetsberövanden.

– Inget av det har förändrats med anledning av gripandet, säger Mikael Hedström.

Läs också: Hälsingepolisens nya fokus efter höjd terrornivå – Mer personal i yttre tjänst

Bedömningen att det råder en höjd terrorhotnivå i landet ledde i veckan till att polisen i länet fick omfördela sina resurser. Polisen fick order om att vara mer synliga och tillgängliga för allmänheten på platser där mycket människor rör sig.

– Det är en förhöjd hotbild, vi ska vara på tårna och vara fortsatt synliga på offentliga platser, säger Mikael Hedström.

Läs även: Efter höjda hotnivån: Alla poliser i Gävleborg bär vapen

Han framhåller att det inte handlar om någon bevakning av platserna. Poliserna finns där för att skapa trygghet och alla är välkomna fram till dem för att ställa frågor. Man ska dessutom inte vara orolig och våga leva som vanligt.

Men att poliserna behöver vara mer synliga i samhället är nog något som man får vänja sig vid.

– Det här är något nytt som vi får lära oss att leva med, något som många länder i Europa har levt med länge. Det blir nog ett större inslag i vardagen även framöver, säger Mikael Hedström.

Läs också: Uppmaningen efter höjda terrorhotet – Var försiktig på internet

Att det odramatiska gripandet av mannen skedde i ett mindre samhälle i Västerbotten visar enligt Mikael Hedström på vikten av att all polis i Sverige kan hålla en hög nivå hela tiden.

– Det är trevligt när det går bra vid såna här tillfällen, när man ser hur illa det har gått i Europa vid gripanden av såna här personer, säger Mikael Hedström.

Han framhåller att den anhållne än så länge endast är misstänkt. Om det kommer att bli en fällande dom i fallet får framtiden utvisa.

Mer läsning

Annons