Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svinpandemin kan vara slut

Faran för svininfluensan diskuteras fortfarande världen över. I Gävleborg vaccinerades 64 procent av befolkningen i vintras och ingen har smittats sedan januari i år. I dagarna beslutar världshälsoorganisationen WHO om influensan ska fortsätta klassas som pandemi eller inte.

Annons

I Norden försvann hysterin över svininfluensan för flera månader sedan, men däremot sprids den istället över södra delen av vård jord där det nu är vinter. Världshälsoorganisationen WHO gör nu undersökningar där för att se hur och om smittan sprids.

I Gävleborgs län har ingen insjuknat sedan januari i år och senaste fallet i Sverige var i maj då en man smittats utomlands.

- Det är lugnt här, men viruset cirkulerar fortfarande, säger Ylva Rahm vid smittskyddsenheten i länet.

64 procent av befolkningen i länet valde att vaccinera sig i vintras. Störst andel var barn från 6 månader till 12 år där 80 procent tog minst en spruta. Av de mellan 20 och 29 år valde bara 52 procent att vaccinera sig.

-  Förmodligen kommer influensan tillbaks i vinter. Men nu har vi ett bra läge här i och med att så många är vaccinerade, säger Ylva Rahm.

Vad WHO kommer fram till betyder mycket för hur man agerar i Sverige. Om de bestämmer sig för att det inte är någon pandemi blir det ingen vaccinationskampanj här i vinter.

Mer läsning

Annons