Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges farligaste djur blir allt fler

/

År 2011 är en riktig fästingsommar. Parasiterna blir fler och fler i de svenska landskapen.

– Det är alltid en fästingsommar i Sverige. Vi kommer att behöva lära oss leva med dem, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Annons

De finns där hela tiden. Dryga halvmetern ovanför marken sitter fästingarna på grässtråna när luftfuktigheten är rätt.

– Om det inte är torrt i luften, för då håller de sig på marknivå och är utom fara för oss människor, säger Lars-Åke Janzon.

Fästingarna sprids allt mer i de svenska landskapen. Ett enda rådjur kan bära på mellan 1 000 och 1 500 fästingar.

– Men det finns drygt 60 djurarter till som bär på fästingar. Fästingarna sprider inte sig själva, utan de blir spridda.

Lars-Åke Janzon kritiserar fästingexperten Thomas Jaensons förslag om att skjuta två tredjedelar av rådjursstammen för att minska spridningen av fästingburna sjukdomar.

– Då skulle vi behöva skjuta bort alla tänkbara bärare bland alla djurarter. Man ska inte hålla på med sånt. Det här är naturens gång. Fästingarna blir fler och fler och vi får acceptera det och lära oss leva med det.

Hittills har landskapen norr om Stockholm varit fria från fästingar som bär på sjukdomen TBE. TBE, som ger hjärinflammation med hög feber och kramper, har drabbat de södra delarna av Sverige.

– Men det kommer att komma upp till er också, det är bara en tidsfråga. Jag tror inte jag fått så mycket fästingrapporter som det här året.

Lars-Åke Janzon tycker att det är viktigt att man är vaksam när det handlar om fästingar.

– Det är Sveriges farligaste djur, farligare än många tror. Fästingen är det djur som bär på flest sjukdomar men det går inte att göra så mycket åt dem.

Fästingarna trivs bäst där det finns mycket djur.

– Så om man vill undvika dem så undvik vildstråk och hagar, säger Lars-Åke Janzon.

Mer läsning

Annons