Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för unga att få jobb

Arbetslösheten för Hälsingland är lika hög som i övriga Gävleborgs län. Det innebär att vår arbetsmarknad ligger sämst till i landet i arbetsmarknadsprognosen för de kommande två åren.

Annons

Många industrijobb har gått förlorade i den här lågkonjunkturen. Dessa industrijobb kommer inte tillbaka i samma skepnad när det blir konjunkturuppgång. Det konstaterar Arbetsförmedlingen i sin prognos för 2020 och 2011. Det kommer att ställas högre utbildningskrav för de nya industrijobben.

Under de senaste året har det varit många varsel hos Hälsinglands företagare. Långt i från alla varsel har resulterat i arbetslöshet.

– Av alla varsel så har bara 45 procent verkställts. Av varsel som verkställts så blev bara 29 procent arbetslösa, säger Charlotte Palmborg.

Gävleborg beräknas få 11 procent arbetslösa nästa år. Byggkonjunkturen har nått botten och byggföretagen är försiktigt optimistiska inför nästa år.

De grupper som får svårast att hitta jobb under 2010 och 2011 är ungdomar med dålig grundutbildning eller som har en gymnasieutbildning mot yrken med svag arbetsmarknad. Värst är det för kategorin mellan 25 och 29 år. Arbetslösheten för ungdomar under 24 år är mellan 16-20 procent i Hälsingland.

– Vi har ett ständigt flöde med lediga tjänster och i november i år fick fler personer jobb än samma månad förra året. Det är faktiskt en ständig ruljangs på vår arbetsmarknad, säger Charlotte Palmborg.

Mer läsning

Annons