Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att upptäcka hjärtfel med ultraljud

/
  • Enligt Ingela Högerås, verksamhetschef för kvinnosjukvården i länet, är det svårt att upptäcka hjärtfel hos foster genom ultraljudsundersökningar.

Att upptäcka hjärtfel på foster genom ultraljud är jättesvårt, enligt Ingela Högerås, verksamhetschef för kvinnosjukvården i länet.
Men hon välkomnar en utredning om vad som hände Oscar, som efter bara fyra månader efter födseln gick bort i en svår hjärtsjukdom.

Annons

Tre ultraljudsundersökningar gjordes innan Oscars föddes, i vecka 19, 25 och 40. Ingela Högerås förklarar hur det kan komma sig att hjärtfelet inte upptäcktes vid undersökningarna. Oscar led av hypoplastiskt vänsterkammarsyndrom (HLHS), en allvarlig hjärtsjukdom som innebär att vänster hjärtkammare är outvecklad. Just det felet är svårt att se.

Läs mer: Bollnäsföräldrar anmäler Hudiksvalls sjukhus – missade båda barnens hjärtfel

– Problemet är att vänster hjärtkammare kan se helt normal ut när vi gör en undersökning i vecka 18-19 och sedan förändras. När vi undersöker med ultraljud tittar vi på olika saker vid olika undersökningar. Vi får inte en helhetsbild av barnet varje gång, utan måste välja vad vi ska undersöka, säger Ingela Högerås.

– Hade vi upptäckt pojkens hjärtfel före förlossningen hade han skickats direkt till barnspecialisterna på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och blivit förlöst där, fortsätter hon.

Läs mer: Nya planer för BB i Hudiksvall

Om det tidigare varit känt att Oscars storasyster, treåriga Alice, led av hjärtfelet ventrikelseptumdefekt (VSD), hade det varit naturligt att särskilt undersöka hur hans hjärta utvecklades före förlossningen. Men Alices fel upptäcktes först i samband med behandlingen av Oscars sjukdom.

– Hjärtfel av typen VSD kan vara svåra att upptäcka om de inte ger några symptom. Vanligast är då att vi hör ett blåsljud när vi lyssnar på hjärtat. På nyfödda barn kan det saknas blåsljud för att blodtrycket är mer jämnt fördelat i hjärtat. VSD och andra hjärtåkommor kan också ge ökande symtom, som andfåddhet eller att barnen ofta blir trötta. En del upptäcks av en slump genom att blåsljud hörs på hjärtat när barn undersöks för något annat problem, säger Sofia Arwehed, verksamhetschef för barnsjukvården i länet.

Läs mer: Fler överlever en hjärtinfarkt

Liksom resten av landet har Gävleborg ont om specialistläkare inom barnkardiologi och Hudiksvalls sjukhus samarbetar med Akademiska sjukhuset i Uppsala samt Hjärtcentrum i Göteborg för att få hjälp att hantera svåra fall. I länet finns två hjärtläkare som är specialiserade på barn och de jobbar deltid.

Läs mer: Sveriges kvalitetsregister är en unik källa till kunskap och hälsa

Läs mer: Pacemakeroperationer fortsätter i Hudiksva ll

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons