Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att åtala dumpstring som sker snyggt

/
  • Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävleborg säger att de brott som kan komma ifråga i fallet är olaga intrång, egenmäktigt förfarande, nedskräpning och brott mot miljölagstiftningen.

Det är skillnad på om det är en olåst container, eller om man bryter sig in i en låst container. Och om man skräpar ner eller inte.

Annons

– Visst finns det problem med stölder ur containrar, men det är inget som har fått oss vid myndigheten i Gävleborgs län att se det som ett stort problem, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen.

Han tror att det kan vara svårt att åtala någon som går ned i en upplåst container, plockar upp mat och gör det snyggt.

Läs mer: Dumpstrare: "Riktiga varor slängs i onödan och dumpstrar man så gör man en välgärning för miljön"

– Om vederbörande skräpar ned och bryter sig in i en container, det är då det kan bli frågan om brott, säger Mikael Hedström.

Ulf Back, åklagare, är inte säker på att han skulle väcka åtal i ett fall där någon bara tagit slängda varor ur en öppen sopcontainer och inte har skräpat ned.

Läs mer: Containerdykare vill veta kommunernas inställning till att plocka slängda sopor

– Något entydigt svar kan man inte lämna som du kanske förstår. Det är väl också så att dessa brott sällan leder till någon anmälan. Skulle det vara så att den misstänkte skräpar ned finns givetvis bestämmelserna om nedskräpning och det skulle i så fall medföra åtal för detta brott. Bedömningen blir framför allt beroende av hur målsäganden upplever det hela. Ett sätt att förebygga brott i ett sådant fall är väl helt enkelt att hålla containern låst.

Läs mer: Handlare: "Köp hellre varor till extrapris i butiken"

Även åklagare Micael Dahlberg tycker att det är en fråga som inte kan besvaras rakt av.

– Att maten lagts i en container betyder inte nödvändigtvis att det är fritt fram att ta den. Den kan ju fortfarande ha ett värde. Kanske ska den hämtas från butiken utan kostnad därför att den som hämtar den ska använda maten till foder eller något sådant. Kanske har butiken redan lovat bort det utrangerade etc. Vid ställningstagande till om åtal för tillgreppet skulle väckas måste man ju också beakta livsmedelshygieniska frågor. Det är ju en sak om den som tar varan själv äter upp den men det finns ju risk att den som tar varan säljer eller ger bort den och vad händer då om någon blir sjuk? Mitt tips är att man frågar den som har lagt grejorna i containern om det är okej att ta något ur den.

Läs mer: Sopdykning tar vara på resurserna

Mer läsning

Annons