Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svagare rovskyddstängsel väntar

/

Från och med den 1 september kommer styrkan i elstängselaggregat som skyddar mot rovdjur att sänkas rejält. Bakgrunden är att det förekommit flera dödsolyckor de senaste åren.

Annons

Nu introduceras nya bestämmelser kring användandet av rovskyddstängsel. De nya reglerna, som tagits fram av bland andra elsäkerhetsverket, innebär att styrkan i stängslen minskar markant. Tidigare har stötarna som stängslen avgett kunnat uppåg till 50 joule. Med de nya reglerna sänks styrkan till max fem joule per stöt.

Susanne Sundström är inspektör på elsäkerhetsverket. Hon menar att avsikten med de gamla reglerna hela tiden var att maxgränsen skulle ligga på fem joule, men att bönder och försäljare utnyttjat kryphål i regelverket.

– Det har egentligen varit fem joule som gällt hela tiden men eftersom Ohm-talet i aggregaten inte varit bestämt har man kunnat fuska och fått upp styrkan ändå. Nu täpper vi till luckan, säger Sundström

Urban Delestig är lantbrukare från Sunnanås Ljusdal. Han har ansökt om rovskyddstängsel för att skydda sina kor. Han är kritisk till de nya reglerna.

– Ska vi ha elstängsel mot rovdjur så måste man ha en bra styrka. Om stängslet är fem kilometer långt och har fem trådar då räcker inte energin till på långa vägar, säger Urban Delestig.

Mer läsning

Annons