Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strokepatienter snabbt till sjukhus– men sedan får de vänta länge

Strokepatienter i Gävleborg fick under 2010 vänta längst tid i landet på propplösande behandling sedan de kommit in till sjukhus.
– Men när det gäller tid från symtom tills man kommit in till sjukhus ligger vi näst bäst i landet, säger överläkare Miriam Nahum.

Annons

Tisdagen den 8 maj är den nationella strokedagen med aktiviteter både vid Bollnäs sjukhus och i gallerian Guldsmeden i Hudiksvall.

Hjärnfonden gick under strokedagen ut med statistik som visar på stora skillnader mellan de olika landstingens strokevård.

Enligt kvalitetsregistret Riks-Stroke fick en patient i Gävleborg i genomsnitt vänta över 1,5 timmar på sjukhuset på trombolysbehandling, 22 minuter mer än rikssnittet. Men från symtom till behandling ligger Gävleborg under rikssnittet.

– Tiderna är för långa och vi kan bara bli bättre, säger Miriam Nahum.

Statistiken för 2011 har inte presenterats än, men enligt Miriam Nahum har landstinget kortat tiderna jämfört med året innan.

– Nu finns ett beslut från landstingsdirektören om att det är en prioriterad fråga. Vi studerar alla fall under 2010 och 2011 som ledde till trombolysbehandling för att se deltider mellan olika moment i kedjan och analysera var det är möjligt att korta. Vi ska också besöka något annat sjukhus i landet för att se hur de löst det.

Trombolysbehandling lämpar sig för vissa patienter som fått en propp i hjärnan.

– Vi införde den 2006 och har gett den till fem–sex procent av patienterna med propp i hjärnan, men man vill gärna ligga på omkring tio procent, säger Miriam Nahum.

Mer läsning

Annons