Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffavgift mot svartavverkning

Sex fall av oanmälda avverkningar i Bollnäs-Ovanåker ska granskas närmare av Skogsstyrelsen. Straffavgifter föreslås istället för åtalsanmälningar som oftast läggs ned.

Annons

I våras slog Skogsstyrelsen larm om att antalet oanmälda skogsavverkningar, populärt kallade "svartavverkningar", ökar.

Satellitbilder från sommaren 2008 visade inte mindre än 28 misstänkta objekt i Region Mitt/distrikt södra Gävleborg: Söderhamn-Bollnäs-Ovanåker.

En utredning har gjorts i vilken utkristalliserats sex fall i Bollnäs-Ovanåker som Skogsstyrelsen kommer att titta närmare på:

- Det blir inom den närmaste månaden, säger skogskonsulent Thomas Jonsson, Skogsstyrelsen.

En markägare är, enligt Skogsvårdslagen, skyldig att sex veckor i förväg informera Skogsstyrelsen om avverkningar som är större än en halv hektar. Missas det riskerar markägaren att bli åtalsanmäld.

Risken för att också bli åtalad är däremot mycket liten eftersom denna typ av ärenden ges låg prioritet av åklagare – oftast skrivs de av, konstaterar Skogsstyrelsen.

För att upprätthålla respekten för lagen har regeringen gett Skogsstyrelsen i uppdrag att undersöka möjligheten att som alternativ döma ut en straffavgift.

I en rapport som nyligen lämnats till regeringen föreslås en fysisk person få betala lägst 5 000 kronor, högst 25 000 kronor vid överträdelse. För en juridisk person (exempelvis ett bolag) föreslås lägst 10 000 kronor, högst 50 000 kronor.

Ärendet är under beredning i regeringskansliet, inga beslut har ännu fattats.

 

Mer läsning

Annons