Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för barns astma och allergi

/
  • Barnsjuksköterskan Annika Jonhans visade under utbildningsdagen hur man hjälper ett allergiskt barn att använda sin adrenalinpenna.

I varje lärarrum bör det finnas en akutpärm med uppgifter om vilka mediciner och allergier som eleverna har, tycker barnsjuksköterska Annika Jonhans.
– Och det ska finnas bilder på barnen det gäller. Den dag något händer kan det vara vikarien som arbetar.

Annons

Annika Jonhans tycker också att all skolpersonal bör känna hur man ska agera om någon får en allergichock.

– Bespisningspersonalen är framför allt en viktig grupp. Det är ju där det händer om barnet har fått i sig fel mat.

Själv har hon fått rycka ut till skolor där barnet blivit sämre än nödvändigt, på grund av att personalen inte vetat hur de skulle agera.

– Lyckligtvis har det slutat väl de gångerna.

Runt 120 familjeläkare, distrikts-, skol- och BVC-sköterskor från hela landskapet tackade ja när Barn- och ungdomssjukvården i Hälsingland bjöd in till en utbildningsdag kring astma- och allergi bland barn och unga. Den gav vi två tillfällen, den här och förra veckan.

Det är fel att kalla anafylaxi för allergichock, eftersom det kan orsakas av annat en allergi. Barnläkare Elena Nygren redogjorde för orsaker, symtom och behandling. Det är viktigt att mycket snabbt ge adrenalin. Barn som inte kände till sin allergi har dött i Sverige på senare år.

– Allergiska barn får adrenalinpennor utskrivna av läkare, men skolsköterskorna har adrenalin, eftersom de utför vaccineringar. Problemet är snarare att en skolsköterska ofta arbetar på flera skolor och det är inte säkert att hon är på plats när något händer, säger Annika Johans.

Barnläkare Gunilla Norrman talade om allergenspecifik immunterapi, populärt kallat allergjvaccinering.

– För de som bara har hösnuva kan man till exempel förebygga astma, men det är en påfrestande process under tre år och man ska först ha konstaterat att ingen medicinering fungerar, sa hon.

– Det här uppmärksammas lite då och då i media, men när familjer kommer hit och får klart för sig vad det innebär händer det att de väljer att avstå, sa barnsjuksköterskan Christina Svensk.

Mer läsning

Annons