Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större ansvar för barnens brott

Föräldrar ska bli skadeståndsskyldiga när deras barn har begått brott. Det föreslår regeringen. Men kritiken är hård mot förslaget.

Annons

I dag är det ungdomarna som själva blir skadeståndsskyldiga när de gjort något brottsligt som orsakat skada.

Nu vill regeringen att föräldrarna ska bli gemensamt skadeståndsskyldiga med barnen. Oavsett om föräldrarna har brustit i tillsynen eller inte.

Tanken från regeringen är att föräldrarna ska ta ett större ansvar för barnen och engagera sig mer i deras liv och på så sätt motverka ungdomsbrottslighet.

Men förslaget har kritiserats från flera håll. Kritikerna menar bland annat att skadeståndsskyldigheten kommer att slå mot redan utsatta föräldrar.

En av kritikerna är ungdomsåklagaren Krister Frykman vid åklagarkammaren i Gävle.

- Det är en mycket märklig konstruktion, måste jag säga.

- Jag kan inte se vad föräldrarna ska göra mer än vad de gör, bara för att de själva hotas av skadestånd, säger han.

I förslaget sägs att föräldrarnas skadeståndsskyldighet ska begränsas till en femtedel av prisbasbeloppet, cirka 8 400 kronor. Om barnet begår upprepade brott, så ökar snabbt den summan.

- Det kan drabba väldigt hårt, säger Krister Frykman.

Han tänker på ett konkret exempel, där en ensamstående mamma gör allt hon kan, men barnet begår hela tiden nya brott. För henne skulle det snabbt börja handla om 100 000-tals kronor.

- Jag tror inte att det kommer att hjälpa med ett skadeståndshot.

Men det finns en ventil i lagförslaget där föräldrarnas skadeståndsskyldighet kan minskas om det anses vara uppenbart oskäligt. Betalningsansvaret får inte bli allt för ekonomiskt betungande.

Utgångspunkten är att även om föräldrarna inte varit försumliga, så ska de vara skadeståndsskyldiga med barnen.

Förslaget ska nu lämnas till lågrådet och regeringen vill se att ändringen i skadeståndslagen gäller från 1 september i år.

Mer läsning

Annons