Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora rovdjur vållar skador

Under 2009 betalade staten nära 2 miljoner kronor för skador på tamdjur, vållade av stora, fredade rovdjur. I Gävleborgs län fördelades 208 000 kronor i ersättning, och 501 000 kronor delades ut till skadeförebyggande åtgärder.

Annons

Statistiken redovisas av Viltskadecenter, som tillhör Sveriges Lantbruksuniversitet. Siffrorna återspeglar vad som har rapporterats in och besiktats. Fler angrepp, som inte rapporterats, kan alltså ha inträffat.

Till antalet dominerar björnangrepp på bikupor i Gävleborg, med åtta angrepp och 50 förstörda bisamhällen under fjolåret. I hela landet har 70 hundar blivit angripna av rovdjur som är fredade, och de flesta har dödats eller skadats av varg.

I Gävleborgs län har tre hundar blivit dödade av varg, tre skadade, två har skadats av lodjur och en har dödats av björn. Den brantaste stigningen har den kurva som visar antalet vargangrepp mot hundar.

På boskapssidan visar tabellerna att fyra tamdjur i Gävleborg har angripits av björn i fjol, och tre av lodjur. Inga vargangrepp på tamdjur redovisas i länet, och inga djur blev angripna på fäbodbete. I hela landet har 687 tamdjur blivit angripna, varav 493 av varg, 99 av björn, 79 av lodjur, 9 av kungsörn och 1 av järv.

Mer läsning

Annons