Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning för bakterie som kan ge lunginflammation

Ovanligt många svenskar och länsbor har smittats av mycoplasmabakterien i år – en av orsakerna till att vi blir förkylda.

– För riskgrupperna är det värre att drabbas av en influensa. För friska människor i 20–30 årsåldern kan mycoplasman leda till lunginflammation, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Annons

Karolinska institutet har i höst hittat rekordmängder av den lilla mycoplasmabakterien vid sina provtagningar.

Signar Mäkitalo har sett ökningen även i Gävleborg.

– Den syntes redan förra året. Fram till och med september hade det i år tagits 400 prover i Gävleborg och 18 procent var positiva. Det brukar vanligtvis inte vara över tio procent.

Torrhosta, feber och huvudvärk är vanliga symtom. Insjuknandet kan ta lång tid. Inkubationstiden är lång, kan vara två till tre veckor. Heshet kan vara ett tidigt tecken.

– Det börjar oftast som en vanlig förkylning. Ofta blir hela familjen sjuk eller andra människor som man lever nära, till exempel på en förskola. Bakterien smittar genom droppar – i luften runt den som nyss har hostat eller nyst. Sedan kan den naturligtvis föras vidare via händer.

I åldrarna 20 till 30 är mycoplasman den vanligaste orsaken till lunginflammation, men totalt sett är det bara tio procent av de smittade som drabbas av lunginflammation.

Det krävs oftast ingen behandling och sjukdomen är för de flesta över inom en vecka.

– De som får lunginflammation behandlas med antibiotika.

Signar Mäkitalo ser egentligen inte så allvarligt på de senaste årens ökning.

– Det verkar som den brukar öka under ett par år för att sedan minska igen, säger han.

Mer läsning

Annons