Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödgrupp ska hjälpa Ljusdal att fimpa

/
  • Ljusdalsborna röker och snusar betydligt mer än andra svenskar. Nu får de hjälp att sluta genom vårdens stödgrupp.
  • Allt färre röker i länet, men en stor andel av framför allt männen snusar.

Gävleborgarna snusar och röker mer än andra svenskar. Nu tar hälsocentralerna i Ljusdals kommun kommandot och startar stödgrupp för att hjälpa Ljusdalsbor ur beroendet.

Annons

I Ljusdal är tobaksbruket stort jämfört med resten av landet och något större än länet i övrigt. Nästan var tredje man och var femte kvinna i kommunen snusar eller röker dagligen.

Hittills har sex personer anmält sig till gruppen, tre rökare och tre snusare.

– Det gäller att få till en dynamik så att man inom gruppen stöttar varandra. Om man också lovar att sluta inför andra så kan det kännas svårare att hoppa av. Man använder gruppnormen på det viset. Många har börjat att med att röka i grupp och då kan det också vara lättare att sluta i grupp, säger Marit Hedström, hälsokoordinator i verksamhetsområde Ljusdal.

Tillsammans med två andra rökavvänjare kommer hon leda gruppträffarna. Här kommer deltagarna att få berätta om sitt beroende och få hjälp att lägga upp strategier för att bli av med det.

I dag kan den som vill få hjälp av tobaksavvänjare på hälsocentraler i alla länets kommuner. Det är vanligast att rådgivningen sker individuellt.

Även om avvänjning i grupp är kostnadseffektivt och har fördelen att deltagarna kan stötta varandra så erbjuds det sällan i länet. I Ljusdal försökte hälsocentralerna i våras, men för få var då intresserade. Olika typer av liv ska pusslas ihop.

– Det är svårt att få ihop grupper med vuxna människor. Många kan exempelvis ha oregelbundna arbetstider som gör det svårt att vara med vid varje tillfälle, säger Marit Hedström.

På onsdagen 16 september startar gruppen och det finns fortfarande platser.

Mer läsning

Annons