Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städkrisen: ISS-anställda Maja Wallin om situationen på sjukhuset

/
  • Maja Wallin trivs med sitt arbete som lokalvårdare på Gävle sjukhus.
  • Maja Wallin gör så kallat slutstäd i ett rum på sjukhuset som en patient precis lämnat.
  • Maja Wallin gör så kallat slutstäd i ett rum på sjukhuset som en patient precis lämnat.

Under det dryga år som ISS har skött städningen på länets sjukhus har det stormat kring företaget. Stressad personal har klagat på en ohållbar arbetssituation och ISS har inte levt upp till avtalet med regionen.
Lokalvårdaren Maja Wallin berättar om den tuffa tid som varit.

Annons

Maja Wallin är 24 år och fick tillsvidareanställning på ISS i samband med att företaget tog över städningen på sjukhusen i februari förra året. Hon har som uppgift att städa de rum som blir lediga när patienter flyttar ut och göra dem i ordning till nästa patient. Det är på många sätt ett självständigt arbete och Maja Wallin berättar att hon får stort utrymme att planera sin arbetsdag.

Se tv-klippet där Maja Wallin berättar om arbetssituationen på sjukhuset

Tidigare har hon arbetat i restaurang- och hotellbranschen och trivs bra med jobbet som lokalvårdare på Gävle sjukhus.

– Jag har jättebra kollegor, det är ett varierat arbete och jag tycker att det är roligt att städa, säger Maja Wallin.

Läs mer: Fortfarande smutsigt på sjukhusen – trots att städbolaget fått betala två miljoner i vite

När ISS tog över städningen sades många av de gamla lokalvårdarna upp. Snart hopade sig avvikelseanmälningarna om städningen och ISS-anställda vittnade om en hård och stressig arbetssituation. Redan till sommaren hade företaget tvingats sätta sig ner med facket och utreda arbetsmiljön.

– I början var det väldigt rörigt. Många kollegor fick gå samtidigt som företaget inte klarade av att leva upp till avtalet. Sedan har det blivit bättre. Vi har fått mer stöd och det har blivit tydligare vad det är vi ska göra, säger Maja Wallin.

I februari i år minskade ISS sin arbetsstyrka med ytterligare var sjätte städare. Skälet var att organisationen behövde effektiviseras ännu mer, enligt företaget. Trots att fler kollegor fått gå tycker Maja Wallin att arbetssituationen har blivit mycket bättre. Arbetet fördelas nu jämnare mellan dem.

– Vi har fått stöd av handledare från Hudiksvall, Uppsala och Lund som har visat hur vi ska arbeta. Men många duktiga kollegor har fått gå och det tycker jag är synd, säger hon.

Även om anmälningarna om dålig städning blivit färre över tid lever ISS fortfarande inte upp till det avtal företaget ingått med Region Gävleborg. Maja Wallin känner sig inte stressad och tycker inte att hon har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter, men hon berättar att arbetsbördan varierar.

– Det är olika från dag till dag. Vissa dagar är det mycket att göra, men jag känner mig alltid nöjd med min arbetsinsats när jag går hem för dagen, säger hon.

Debatt: När jag frågade började den ISS-anställde att gråta

Nyligen vittnade en regionanställd om att en kollega hos ISS brutit ihop och börjat gråta på jobbet och Region Gävleborg bekräftar att de fått rapporter om att städpersonalen far illa. Att kollegor mår dåligt och uppfattar att de far illa bekymrar Maja Wallin. Hon berättar att personalen nu regelbundet får tillfälle att berätta om hur arbetet går för de närmaste cheferna och ge förslag på förbättringar.

– Jag trivs med mina kollegor och tycker att jag får bra stöd av cheferna. Jag tycker verkligen att de gör vad de kan för att det ska bli bättre. Men jag vet att det inte är alla kollegor som känner så. Det är nog olika från person till person på vilket sett man arbetar också, säger hon.

Och även om avvikelserapporterna om städningen är många tycker Maja Wallin att hon får bra respons på sitt arbete.

– Jag får bara höra positiva saker om mitt arbete från personalen och patienterna, säger hon.

Debatt: Regionen kör städningen i botten

Mer läsning