Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad kommunchef samordnar krisarbetet

/
  • Calle Dandanell och Anders Pihlgren ingår i samordningskansliet som arbetade fram rapporten kring resurser och behov i Gävleborg för att möta långkonjunktur och varsel.
  • Anders Pihlgren och Calle Dandanell från Region Gävleborg tillsammans med Anders Enqvist från länsstyrelsen träffade förra veckan kommunfolk i Ljusdal för att diskutera hur det gått att skapa ett lokalt omställningskontor.
  • Anders Pihlgren tycker att erfarenheten som kommunchef är värdefull i hans nya arbete.

Under uppmärksammade former tvingades Anders Pihlgren i höstas lämna sitt arbete som kommunchef i Söderhamn.
Lågkonjunkturen och varselvågen har inneburit nya arbetsuppgifter som han tycker är angelägna och stimulerande.

Annons

I höstas fick landshövding Barbro Holmberg och Region Gävleborgs styrelseordförande Per-Olof Svensson (S) regeringens uppdrag att samordna insatser i länet för att möta krisen. Till sin hjälp har de ett samordningskansli med två tjänstemän från länsstyrelsen och två från kommunernas samarbetsorgan, Region Gävleborg. Till de senare hör Anders Pihlgren.

Huvuduppgiften var att inventera vilka resurser som redan finns i länet och vilka behov det finns av statligt stöd. Den rapporten lämnades till regeringen i början av februari.

Anders Pihlgren tycker sig ha stor nytta av sin erfarenhet från Söderhamn.

– Jag har inte arbetat med alla frågor som vi håller på med här, men många.

Anders Pihlgren ser en fördel i att han redan känner många människor i länets kommuner och inte behöver skapa nya kontakter.

På initiativ från kommunalrådet Eva Tjernström (S) beslutade en enig kommunstyrelse att det behövdes en ny person på posten som kommunens högste tjänsteman, men historien stör inte hans kontakter med Söderhamns kommun, säger Anders Pihlgren.

– Jag har inte så mycket kontakt med dem. Och jag har inga problem med någon tjänsteman i Söderhamn.

Enligt Anders Pihlgrens pensionsuppgörelse med Söderhamns kommun blir han kvar hos Region Gävleborg till 2012, men efter sommaren blir det bara på halvtid eftersom han på den andra halvan ska bli Hälsingerådets sekreterare.

Anders Pihlgren vet inte riktigt vilka hans arbetsuppgifter vid Region Gävleborg kommer att bli de närmaste åren.

– Samordningskansliet måste leva kvar i någon form, men jag vet inte om det blir i samma omfattning som nu. Generationsväxlingen kanske motiverar ett eget projekt.

Mer läsning

Annons